Select Page

Amb motiu de les declaracions realitzades ahir, en roda de premsa, pels representants municipals i comarcals del grup polític d’ERC, des de l’equip de govern del Consell Comarcal de la Garrotxa volem aclarir i informar sobre la situació del procés d’implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca.

En data de 23 de juny d’enguany, fa poc més de dues setmanes, el president del Consell Comarcal, Joan Espona, acompanyat pel conseller comarcal de Medi Ambient i Salut Pública, Santi Reixach, pel director del SIGMA, pel gerent del Consell Comarcal, amb la presència de l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, va informar detalladament als representants d’ERC de totes les gestions relacionades amb el desenvolupament del projecte d’implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa des de la signatura del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Jaume que va permetre desbloquejar la localització de la planta de triatge per fer-la en sòl industrial. Aquell mateix dia es va informar, igualment, al portaveu del PSC al Consell Comarcal.

Entenem que aquesta manera de fer és la correcta en qüestions importants i transcendents pel nostre territori. La implantació d’una infraestructura d’aquestes característiques a qualsevol territori és un tema molt complex, on cal tenir en compte molts factors i cal un coneixement tècnic, urbanístic i administratiu per poder emetre opinions legítimes i amb un mínim rigor.

ERC ha estat puntualment informada i és coneixedora, de primera mà, dels esforços que està realitzant el Consell Comarcal de la Garrotxa per atendre les necessitats d’espai que una de les principals empreses de la Garrotxa ha manifestat. Fer compatible la creació d’una infraestructura de gestió de residus necessària per a la nostra comarca amb el creixement d’una de les empreses més importants del nostre territori és la nostra prioritat, i no cap altre interès polític.

Gràcies a la bona feina dels tècnics del Consell Comarcal, al suport de l’Agència de Residus de Catalunya i l’acord de Sant Jaume de Llierca, el Centre de Gestió de Residus podrà ser una realitat que permetrà als garrotxins puguin estalviar en el preu de la gestió dels seus residus, a més d’afavorir el reciclatge i el medi ambient.

Per assolir aquest objectiu, durant els darrers mesos, aquests en que el president d’ERC de la comarca diu que no s’ha fet res, responsables del Consell Comarcal hem mantingut reunions i contactes amb, entre altres, el conseller d’Empresa i Coneixement, el president d’INCASOL, amb la Secretaria General de Medi Ambient i Sostenibilitat i amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya.

És absolutament fals que no haguem fet cap gestió. Al contrari, estem treballant per fer compatible poder portar la planta de triatge a sòl industrial i que aquesta voluntat del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca no afecti el desenvolupament industrial de cap empresa.

Per aquests motius, no deixa de ser paradoxal que ERC acusi al Consell Comarcal de l’endarreriment en la creació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa quan, en l’anterior mandat, aquesta formació va posar pals a les rodes per poder tirar endavant el Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa provocant el principal endarreriment d’aquesta infraestructura que ja hauria d’estar en funcionament. Si avui els garrotxins hem de pagar més pel tractament de residus no és per falta de voluntat i determinació de l’actual govern del Consell

Volem recordar també que durant el mandat anterior, la presidència d’aquest Consell Comarcal va ser injustament acusada d’adquirir terrenys per a la ubicació del Centre de Gestió de Residus per part d’algunes persones – a qui hem interposat una querella- i per part també d’alguns grups polítics. Actualment, s’acusa al Consell Comarcal de la Garrotxa del contrari, de no tenir terrenys propis on ubicar la planta. Acusacions totes que demostren manca de coherència, coneixement i rigor.

Des del Consell Comarcal de la Garrotxa lamentem profundament haver de sentir com un dels grups polítics amb els que hem treballat amb total confiança i lleialtat, ens llencin un ultimàtum, que només serveix per confondre a la ciutadania i desconeixem per quins objectius polítics. L’equip de govern del Consell Comarcal de la Garrotxa lamenta profundament la forma de fer política que ha demostrat ERC amb aquestes declaracions. L’actuació del Consell Comarcal ha estat sempre transparent i oberta al diàleg amb els grups polítics i, per aquest motiu, no entenem i no podem acceptar declaracions fora de lloc i ultimàtums que des de la responsabilitat dels que governem no podem acceptar, ni tampoc comprenem.

Considerem que els ciutadans necessiten uns representants públics que treballin per a la millora del territori, ja sigui garantint el tractament de residus o col·laborant perquè empreses importants es puguin quedar a la comarca i generin llocs de treball i riquesa. En aquest sentit, no contribuirem a cap més polèmica. Aquesta opció la deixem per aquells que vulguin caure en l’oportunisme i la confusió.