Select Page

Avui divendres, a les set de la tarda, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Nivells d’alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna. Aprendre de llegir, escriure i comptar, de Ricard Expósito. El llibre, publicat l’any passat per l’editorial Gregal, és una aproximació a la història de l’alfabetització i del contacte o la familiaritat amb el món de l’imprès i del manuscrit a la Catalunya de l’època moderna (segles XVI-XVIII), tant en l’àmbit rural com en l’urbà. A partir de les fonts disponibles, algunes de les quals de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, l’autor intenta respondre a preguntes com: Qui podia accedir als continguts impresos o manuscrits sense intermediaris? Com van aprendre a llegir els consumidors de lletra de motlle i de mà, segons el seu origen social? El llibre aporta noves fonts i nous mètodes per a una història dels processos alfabetitzadors i les pràctiques culturals vinculades, com la lectura en veu alta.

Ricard Expósito Amagat (les Planes d’Hostoles, 1983) és doctor en Història Moderna amb una tesi sobre els orígens de la premsa a Catalunya, que va ser mereixedora del premi Extraordinari de Doctorat. També va ser el responsable d’elaborar l’inventari de la biblioteca de l’historiador Pierre Vilar. Ha publicat articles en revistes científiques i és membre de diversos organismes de recerca històrica. Actualment, és professor de l’IES La Garrotxa, d’Olot.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Xavier Calm, arxiver de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L’acte forma part de la programació de la Setmana Internacional dels Arxius.