Select Page

Avui dijous 6 d’octubre, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa i l’alcalde de Sant Jaume de Llierca han anunciat formalment l’acord que signaran les properes setmanes, el qual determina la ubicació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa en sòl industrial.

Joan Espona i Jordi Cargol, acompanyats pel director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, han presentat en roda de premsa els principals punts de l’acord al que, després de diverses reunions, han arribat ambdues administracions locals. Un acord que totes les parts consideren molt positiu i que permetrà que la Garrotxa disposi d’una infraestructura necessària per al tractament i la gestió de residus.

El principal punt que recull aquest acord és el relacionat amb la seva ubicació. Es descarta la finca de Can Coma de Baix, inclosa al Pla Especial Urbanístic aprovat i s’acorda el trasllat de la planta a sòl industrial, concretament al sector sud del polígon de Politger. Aquest acord també inclou la suspensió del procediment contenciós administratiu que té com objecte el Pla Especial Urbanístic i que en aquests moments es troba en fase d’instrucció.

A finals del passat mes de març, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa es va reunir amb responsables polítics i tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per manifestar la seva disposició a estudiar un possible canvi d’ubicació de la planta, si això facilitava el consens entre les parts. Posteriorment es van produir les reunions amb diputats de diferents forces polítiques en el Parlament de Catalunya per tal de trobar un acord entre les parts que fes possible poder tirar endavant aquesta infraestructura. Després de diferents reunions de treball s’ha arribat aquest acord, que a més d’incorporar el canvi d’ubicació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, inclou tota una sèrie de demandes que l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca va presentar al Consell Comarcal i que s’han estat negociant les últimes setmanes. Algunes d’aquestes demandes són: la construcció d’una planta més petita i compacta, de caràcter modular (que s’adapti als diferents sistemes de recollida de residus), el compromís de mantenir una planta totalment tancada (nau industrial) i la impossibilitat de fer cap ampliació d’aquesta estructura en el futur i garantir que a Sant Jaume no es faci cap nou abocador. Igualment, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca podrà participar de forma activa en el control, la gestió i el funcionament d’aquesta infraestructura comarcal.

Al llarg de les properes setmanes es treballarà en la redacció d’un document que permeti formalitzar, establir i garantir a totes les parts els acords arribats.

SONY DSC