Select Page

Aquest divendres, 3 de juny, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, Laura de Castellet presentarà l’estudi Restitució del paisatge sonor medieval de la Garrotxa. El treball és el resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes que l’autora va obtenir l’any 2014.

El paisatge sonor és el conjunt de sons que defineixen un entorn determinat. Però si els sons que caracteritzen un entorn actual són fins i tot enregistrables, recuperar el paisatge sonor històric, que no ha estat enregistrat ni tan sols transcrit, s’haurà d’endevinar i reconstruir a partir dels elements que constitueixen aquest so i de les fonts que en parlen. És l’arqueologia del so.

A partir de l’anàlisi de diverses peces arqueològiques, iconogràfiques o documentals que ens parlen de com era el so i l’entorn sonor els segles medievals (campanars que conserven campanes molt antigues, capitells romànics que ens mostren instruments musicals, excavacions arqueològiques que aporten fragments d’objectes creats i utilitzats per produir sons), Laura de Castellet recrea aquests objectes que emeten sons i també la seva funció i el seu entorn, en aquest cas a la Garrotxa medieval.

En la presentació s’exhibiran imatges i mapes indicadors d’àmbits sonors i es restituirà el so d’alguns instruments, com la cornamusa de Batet, la flauta de Rocabruna i els corns i les trompes que s’han utilitzat per fer comprovacions sonores.

L’activitat forma part de la programació conjunta dels arxius catalans per celebrar el Dia Internacional dels Arxius, que s’escau el 9 de juny.

Cornamusa