Select Page

Ahir dijous es va celebrar sessió plenària del Consell Comarcal de la Garrotxa. D’entre els punts tractats a l’ordre del dia destaca la proposta d’aprovació del conveni de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Garrotxa, relatiu a la delegació de competències de gestió del serveis de transport i beques de menjador escolars. La consellera comarcal d’Educació i Joventut, Mar Roca, va destacar el canvi de criteri del Departament d’Ensenyament respecte a la modificació del model d’atribució dels recursos que rep el Consell Comarcal per exercir aquestes competències i funcions delegades. La consellera va recordar que fa uns anys els ens comarcals rebien una aportació del 5% del pressupost gestionat i va destacar que en els darrers tres cursos el Departament d’Ensenyament l’havia reduït al 3’5%, fet que ha afectat greument la capacitat del Consell per tal de poder garantir l’estructura de personal per prestar aquests serveis. Aquest fet suposa un greuge comparatiu pels consells més petits i amb un pressupost més baix.

En el conveni que es va aprovar, el Departament d’Ensenyament ha presentat una proposta que inclou un import fix més uns variables en funció de la feina que cada Consell realitza. En aquest sentit, Mar Roca va manifestar que el nou model permet millorar lleugerament el finançament del personal que es dedica a la gestió de beques i ajudes, va afirmar que “es tracta d’un sistema més just que l’anterior, però encara es pot continuar treballant per millorar-ho, per la qual cosa el Consell Comarcal de la Garrotxa ha traslladat al Departament d’Ensenyament aquells punts que haurien de ser revisats”.

També en l’àmbit de la mateixa conselleria, ahir es van aprovar els preus públics dels casals d’estiu de gestió comarcal. Els municipis que durant la temporada estival acolliran els casals gestionats pel Consell Comarcal són Castellfollit de la Roca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Tortellà i Les Planes d’Hostoles. L’any 2015, 148 nens i joves van participar en els casals que gestiona el Consell.

L’aprovació de la proposta de sol·licitud de baixa i separació del Consell Comarcal de la Garrotxa com a membre del Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) va comptar amb l’abstenció de la CUP i el vot en contra d’ERC. En aquest punt, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va informar als consellers que es tracta de la formalització d’una decisió que té el seu origen l’any 2013. Espona va voler aclarir que el fet de deixar de ser membres no suposarà, en cap cas, deixar de col·laborar amb aquest organisme en tot allò que sigui necessari i va recordar que molts municipis, el seu mateix, en continuaran formant part.

Va explicar que el CILMA hauria d’haver revisat fa temps el model de relació i treball que té amb els consells comarcals. També va reconèixer que el CILMA va fer una bona feina en el seu moment en relació a grans infraestructures com la MAT o el TGV, però que ara mateix no tenia una repercussió directa a la comarca que, a més, compta amb el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA).

La proposta de nomenament dels membres que han de composar la comissió de seguiment del desenvolupament del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la gestió conjunta d’infraestructures de tractament de residus es va aprovar amb el vot afirmatiu de tots els grups excepte la CUP, que va votar-hi en contra. Un conseller del grup ERC i un del PSC s’integraran en la comissió de seguiment per tal de facilitar un ampli consens en tot allò que es projecti en el marc d’aquest acord de col·laboració.

En aquesta sessió, dins dels assumptes urgents, es va aprovar la proposta d’aprovació de l’addenda per l’any 2016 del conveni entre l’Agència Catalana de Consum i el Consell Comarcal per a la realització d’actuacions en matèria de consum al territori. Tots els grups van mostrar la seva satisfacció i van voler posar de manifest la bona feina que els tècnics de Consum estan duent a terme per tal de resoldre qüestions de consum als ciutadans.

Altres punts a destacar són l’aprovació d’un conveni entre el Consell Comarcal, l’Institut de Promoció d’Olot, Turisme Garrotxa i el Consorci de Normalització Lingüística per promoure en l’àmbit de l’empresa actuacions lingüísticament responsables i l’aprovació, per unanimitat, de la moció de suport a la querella contra l’estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament dels alcaldes de Montagut i Oix i Sant Feliu de Pallerols.

Ple120516