Select Page

El proper dissabte 28 de novembre tindrà lloc la jornada central del Gran Recapte d’Aliments. Per sisè any consecutiu, la Garrotxa es bolca en aquesta gran campanya de recollida d’aliments i productes bàsics per al Centre de Distribució d’Aliments.

La Garrotxa es prepara per a la 6a edició del Gran Recapte d’Aliments, que organitza el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb la Fundació Banc dels Aliments, Càritas Garrotxa, Creu Roja i que compta amb la col·laboració de tots els Ajuntaments i diferents entitats de la comarca. La jornada central tindrà lloc el dissabte 28 de novembre a Olot, però la campanya s’iniciarà aquest proper 13 de novembre i durarà fins al 15 de gener (segons les dates escollides per a cada ajuntament de la comarca).

El Gran Recapte és la gran campanya de recollida d’aliments i productes bàsics per a les persones que es troben en situació de precarietat econòmica i social. Aquest any, tindrà lloc la sisena edició d’aquesta iniciativa solidària que destina tot el material recollit al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa, situat a l’Avinguda Girona d’Olot. Aquest any, les principals demandes són conserves, llegums cuits, productes d’higiene personal i detergents.

Prop de 200 persones es mobilitzen cada any, de mitjana, per al Gran Recapte d’Aliments de la Garrotxa, que l’any passat va recollir 41.611 quilos d’aliments i productes bàsics. Tot i que en aquests moments ja hi ha col·laboradors apuntats (sobretot procedents d’entitats que participen activament d’aquesta campanya o bé perquè ja van prendre-hi part en alguna anterior edició), des del Consorci d’Acció Social es vol fer una crida a la participació. Per apuntar-s’hi, només cal omplir el formulari dedicat al Gran Recapte i que es troba a la pàgina web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (www.casg.cat). Per a més informació, també es pot telefonar al Consorci al 972 26 66 44. Pel que fa a la sessió informativa dirigida als col·laboradors ja té data: serà el proper divendres 20 de novembre a les 7 del vespre a la Sala polivalent de l’escola Cor de Maria d’Olot.

En aquests moments, el Gran Recapte té comptabilitzat 82 punts de recollida distribuïts entre tots els municipis de la comarca. Als 17 establiments d’Olot (un més que l’any passat) que participaran de la jornada central del dia 28 de novembre, cal afegir-hi els 65 punts de recollida a ajuntaments, centres cívics i dispensaris…, entre molts altres equipaments municipals de la comarca i petits comerços, que també prendran part d’aquesta campanya.

Entre els objectius del Gran Recapte hi ha la implicació del petit comerç i el fet d’aconseguir que les donacions del Centre de Distribució puguin fer-se al llarg de tot l’any. És molt important destacar que el volum de donacions que arriben al CDA durant tot l’any són més del doble del que es recull en el total del Gran Recapte. Del total de donacions del 2014, entre un 35% i 40 % aproximadament, corresponen al que es recull al Gran Recapte (entre la jornada central i el post gran recapte). També s’està treballant, des de fa un parell d’anys, per tenir la col·laboració d’empreses de transport que ajudin a traslladar els productes recollits dels supermercats al CDA el dia de la jornada central.

Aquest any 2015 amb la col·laboració de l’Oficina de Consum s’ha volgut posar èmfasi a «la solidaritat no és donar el que et sobra, sinó donar el que l’altre necessita». A més, i com a novetat principal, s’ha enfilat un nou projecte lligat al Gran Recapte: TEIXIM. S’han creat 500 bosses de tela que seran distribuïdes en alguns supermercats i comerços d’Olot i de la comarca. A la Plaça Mercat d’Olot s’exposarà una bossa gran, feta pel grup de cosidores de l’Espai Cosidor de Sant Miquel, per donar a conèixer el projecte. Aquest pretén aconseguir diferents objectius:

1. Implicar les empreses tèxtils de la comarca en una acció solidària. Totes les empreses han donat grans peces de tela per a la causa.
2. Promoure la participació ciutadana més enllà de la jornada central del Gran Recapte. A través dels Casals de la gent gran d’Olot i de la comarca s’ha demanat la col·laboració de persones per tallar les teles i cosir les bosses: Casal de la gent gran d’Olot, Esplai La Caixa, Sant Joan Les Fonts, Vall d’en Bas, Les Preses, Tortellà, Santa Pau, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer. A Olot també hi ha col·laborat l’Espai Cosidor de Sant Miquel.
3. Crear espais de relació entre persones de diferents edats, sexe, cultura… Alguns d’aquests casals també han obert les portes i han permès l’ús de les seves màquines a altres persones de la població amb ganes de participar ja sigui gent jove, homes, famílies amb mainada… Per exemple a Sant Feliu de Pallerols.
4. Fer una acció sostenible amb el medi ambient. El gran nombre de persones i aportacions que es fan als supermercats per part de particulars a la jornada del recapte fa que la despesa ambiental en bosses de plàstic no reutilitzables sigui molt elevada.

Més informació a:
www.casg.cat/gran-recapte-daliments
972 26 66 44

SONY DSC