Select Page
Joves brigades de voluntaris de la Vall d'en Bas

Joves brigades de voluntaris de la Vall d’en Bas

Un total de 130 joves de la Garrotxa participen de les brigades de voluntaris d’estiu. Aquest any són 9 els municipis que han decidit prendre part d’aquest programa, creat l’any 2006 pel Consell Comarcal amb diferents ajuntaments de la comarca per oferir una oferta d’estiu adreçada als joves de 14 a 15 anys.

Castellfollit de la Roca, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau, Riudaura, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya participen de les brigades de voluntaris, que aquest estiu arriben a la desena edició. Com cada any, els tècnics de joventut comarcal treballen conjuntament amb l’Ajuntament per tal d’adaptar les brigades de voluntaris d’estiu a la realitat i necessitats del municipi. En primer lloc, es concreten els serveis municipals on col·laboren els joves i el número de places que s’ofereixen i els horaris i les dates de realització. A continuació, es posen en contacte amb els nois i les noies perquè, segons les seves preferències, puguin escollir l’opció que més els agradi fent tasques de suport al costat de la persona responsable de cada lloc de treball. Tasques de millora i manteniment del municipi, suport als serveis municipals (casals d’estiu, activitats a la piscina…) són algunes de les tasques que porten a terme els brigadistes.

A bona part dels municipis, les brigades de voluntaris concentren la seva activitat durant el mes de juliol. La majoria dels joves van començar-hi a participar a finals de juny -en horari majoritàriament de matí-, i la setmana que  ve afronten els últims dies en el programa. Tot i això, alguns municipis han optat per allargar les brigades durant tot el mes d’agost i, en alguns casos, matí i tarda.

Les brigades de voluntaris d’estiu reben cada any una valoració molt positiva per part dels joves, molts dels quals descobreixen serveis i espais del seu municipi, com també per part dels ajuntaments i les famílies. El fet que els joves destinin part de les seves vacances d’estiu a la millora del seu municipi, els aporta uns valors de responsabilitat i compromís que els ajuda en el seu creixement personal. Abans de començar el servei, s’organitza una formació conjunta per a tots els joves participants de la comarca, durant la qual s’explica en què consisteix el voluntariat, quins compromisos adquireixen els joves, què cal tenir en compte del treball en equip, la resolució de conflictes, etc. Com a gratificació per la feina feta, tots els participants de les brigades d’estiu de la comarca prenen part d’una activitat conjunta que consisteix en un cap de setmana a Port Aventura.