Select Page

Sant Pere MàrtirAquest divendres, 5 de juny, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, Anna Escarpanter i Pau Llimona presentaran l’estudi El grup de cases Sant Pere Màrtir i la seva integració amb la ciutat d’Olot. El treball és el resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes que els autors van obtenir l’any 2013.

El Grup Sant Pere Màrtir va ser una iniciativa de l’Obra Sindical del Hogar y la Arquitectura (OSH), un organisme estatal creat l’any 1939 per fer front a la manca d’habitatges a l’Estat Espanyol després de la Guerra Civil. A Olot, L’OSH va promoure  57 viviendas protegidas al Grup José Antonio (barri de Sant Miquel), 20 a l’Eixample Malagrida i 336 al Grup Sant Pere Màrtir.

El treball d’Escarpanter i Llimona estudia aquest darrer grup d’habitatges, iniciat l’any 1950 per l’arquitecte gironí Ignasi Bosch, des d’una triple mirada: la mirada social, que ens aproxima a l’Olot dels anys cinquanta i a l’estructura de la seva població, tant la dels primers socis constructors com la dels primers beneficiaris; la mirada urbanística i paisatgística, amb una reflexió sobre les relacions del grup de cases amb la ciutat i la voluntat de ciutat jardí, la ubicació del grup, la distribució dels habitatges, les connexions dels espais privats amb els públics, les relacions visuals i la potència icònica; i, finalment, la mirada arquitectònica, amb les vint-i-quatre tipologies diferents d’habitatges col·locats seguint la topografia del terreny.