Select Page

SONY DSCEl Consorci d’Acció Social de la Garrotxa juntament amb Càritas Arxiprestal de la GarrotxaCàritas Diocesana de Girona i Creu Roja Garrotxa han signat aquest dimecres 25 de febrer el conveni de gestió per al Centre de Distribució d’Aliments. El president del Consorci d’Acció Social, Josep M. Corominas; el president de Càritas Arxiprestal de la Garrotxa, Carles Oller; el president de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, i la presidenta de la Creu Roja-Garrotxa, Montse Canet, han renovat el compromís de col•laboració, iniciat l’any 2010, amb la posada en marxa d’aquest servei, que dóna resposta a les famílies en situació de precarietat econòmica i social de la comarca.

Amb aquest acord, que té vigència fins al 2017, les diferents parts han ratificat la seva voluntat de sumar esforços i cooperar conjuntament en el Centre de Distribució d’Aliments, que es troba situat al número 31 de l’Avinguda Girona d’Olot. El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) es compromet a assumir el lloguer, l’assegurança, els subministraments i altres despeses de manteniment del local, així com la compra d’aliments. Per a aquest 2015, el CASG ha previst una aportació econòmica de 100.000 euros provinents de tots els ajuntaments de la comarca, que es pot veure incrementada en funció de les necessitats d’aliments que es detectin al llarg de l’any. De la seva banda, Càritas Arxiprestral de la Garrotxa i Càritas Diocesana de Gestiona gestiona i organitza el funcionament diari del centre (gestió d’aliments a partir dels informes de serveis socials, aportació i coordinació dels voluntaris, realització dels cursos de formació que segueixen els usuaris del centre,…) amb el personal tècnic corresponent. Mentre que Creu Roja Garrotxa contribueix, entre altres aspectes, amb l’aportació de paquets d’alimentació infantils procedents del seu programa de kits socials de proximitat i completant l’atenció a les persones usuàries amb l’aportació de personal voluntari. El president del CASG, Josep Maria Corominas, ha agraït “l’esforç i la implicació de les entitats signants del conveni en el funcionament del Centre de Distribució d’Aliments, un exemple de cooperació des de la Garrotxa per a altres comarques”. Corominas ha subratllat també “la solidaritat dels olotins i garrotxins en fer aportacions per a aquest servei”, que va entrar en funcionament a principis de desembre de 2010. Situat inicialment al carrer Doctor Masmitjà d’Olot – cantonada carrer Estires, al desembre de l’any 2013 es va traslladar a l’Avinguda Girona en unes instal.lacions més àmplies i millor condicionades per disposar de productes fresc.

La presidenta de Creu Roja Garrotxa, Montse Canet, ha qualificat de “gran dia la signatura d’aquest conveni en el que el Consorci d’Acció Social agafa de la mà dues de les entitats de la comarca per treballar conjuntament en una mateixa direcció”. De la seva banda, el president de Càritas Arxiprestal de la Garrotxa, Carles Oller, ha detallat que “una trentena de voluntaris treballen de forma periòdica al Centre de Distribució d’Aliments que, tot i que representa unes 100 hores setmanals de voluntariat, fem una crida a més persones perquè s’hi puguin sumar”. Des de Càritas Diocesana de Girona, el seu president, Ramon Barnera, ha posat l’accent en “l’èxit que ha significat la posada en marxa dels centres de distribució d’aliments que pretenen dignificar l’entrega d’aliments a les persones que més ho necessiten”.

El Gran Recapte d’Aliments, la gran campanya d’aportacions al centre
SONY DSCEl Consorci d’Acció Social juntament amb Càritas Arxiprestal de la Garrotxa i Creu Roja Garrotxa són, juntament amb la Fundació del Banc dels Aliments, el Grup de Diàleg Interreligiós i tots els ajuntaments de la comarca, els organitzadors del Gran Recapte d’Aliments, la gran campanya solidària de cada finals d’any. Des de la primera edició, l’any 2010, la recollida d’aliments i productes bàsics ha tingut un creixement espectacular.

Els 11.754 quilos recollits l’any 2010 s’han incrementat de forma progressiva amb cada edició fins a arribar als 41.611 quilos d’aquesta 5a convocatòria. El gruix més important de les donacions es van realitzar durant la jornada central del Gran Recapte 2014. El passat 29 de novembre, es va aconseguir un 74% del total de les aportacions realitzades pel Gran Recapte. Durant tot el dia es van obtenir 31.006 quilos d’aliments i productes bàsics, 4.806 quilos més que durant la jornada central del 2013. Tot i les dificultats ocasionades pel mal temps, l’esforç dels 280 voluntaris i la gran resposta dels ciutadans de la Garrotxa va tornar a convertir la jornada central del Gran Recapte en una de les principals activitats solidàries de referència durant l’any a la comarca.

Tot el material recollit es va dipositar al Centre de Distribució d’Aliments, on també han arribat les donacions realitzades pels ajuntaments, entitats, empreses i particulars. En total, des del mes de novembre i fins aquest gener, s’han recollit 10.605 quilos d’aliments i productes bàsics per a les famílies que es troben en situació de precarietat econòmica i social.

Però tot i els grans resultats assolits pel 5è Gran Recapte, es considera necessària fer una crida a la població perquè les donacions al Centre de Distribució d’Aliments continuïn durant tot l’any. Cada vegada són més, les empreses, les entitats i també les persones que, a títol individual, porten aliments i productes bàsics al local de l’Avinguda Girona des d’on, durant el 2014, s’ha atès 729 famílies, el que representa un 7% més dels 677 nuclis familiars atesos durant l’any anterior. Pel que fa a ajudes, se n’han repartit 3.682, un 8% que al 2013.