Select Page

LEONCI QUERA TISNER_RETRATLa Vitrina del Mes que organitza l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa està dedicada durant el desembre a l’artista olotí Leonci Quera, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, en un accident de cotxe a Pina de Ebro.

Fill de Cristòfor Quera, escultor i modelista als tallers de sants olotins, Leonci Quera Tisner (Olot, 1927-Pina de Ebro, Saragossa, 1964) va ser escultor, pintor i gravador. A partir d’una sòlida formació acadèmica, la seva obra va evolucionar del naturalisme figuratiu cap a formes expressionistes estilitzades i cap a experiències constructives abstractes. Alumne distingit de l’Escola de Belles Arts d’Olot (1939), l’any 1944 va obtenir una beca de l’Ajuntament d’Olot i de la Diputació de Girona per ampliar estudis a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona (1946-1951), on va obtenir el títol de professor de dibuix. Posteriorment, va ampliar els seus estudis a Itàlia i a França. Al llarg de la seva trajectòria professional, Quera va aconseguir diverses distincions; entre d’altres, va guanyar els premis de dibuix i escultura dels concursos de la Diputació de Girona. Va participar en exposicions a París, Barcelona i altres ciutats espanyoles, i l’any 1964 va presentar una exposició individual a l’Ateneo de Madrid, un dels espais institucionals de l’època oberts a una certa modernitat artística.

Leonci Quera va realitzar pintures murals per a les esglésies de Vilassar de Mar i Montornès del Vallès. Però, pels historiadors de l’art Narcís Selles i Albert Batlle, l’aportació principal de l’artista correspon a les obres fetes mitjançant planxes metàl•liques, en què l’ocupació de l’espai parteix d’una articulació de formes bidimensionals segons una concepció d’escultura construïda. En aquestes obres, assenyalen aquests autors, “la racionalitat compositiva s’alia amb una finalitat transcendent, la recerca d’una espiritualitat i un equilibri que Quera identificava amb el procés mateix de depuració formal”.

L’exposició mostra una selecció dels llibres, els catàlegs i les revistes que s’han fet ressò de la vida i obra de Leonci Quera, així com documents i fotografies del fons de l’artista conservats a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.