Select Page

SONY DSCDeu parelles participaran de la 9a. edició del Projecte Rossinyol que, un any més, posa en marxa, la Universitat de Girona juntament amb el Servei de Joventut del Consell Comarcal. És un projecte de mentoria per la inclusió social que busca la interacció entre estudiants universitaris i alumnes d’educació secundària d’origen estranger.

Aquest dissabte 22 de novembre, el Consell Comarcal de la Garrotxa ha acollit l’acte de presentació del Projecte Rossinyol durant el qual s’han conegut les parelles formades per estudiants de la Universitat de Girona i alumnes de secundària d’origen estranger de 5 centres educatius d’Olot: l’Escola Pia, el Cor de Maria i els INS la Garrotxa, Bosc de la Coma i Montsacopa.

A partir d’ara, es trobaran una vegada a la setmana (durant tres hores) per realitzar activitats i sortides que els permetrà conèixer millor l’entorn i la llengua. Durant el programa –que finalitzarà el proper mes de maig- els universitaris hauran d’acompanyar els estudiants de secundària amb l’objectiu d’accelerar el seu procés d’integració. D’aquesta manera, els mentors es converteixen en el referent dels alumnes de secundària tot compartint plegats activitats de lleure que els estimulin i els donin accés a àmbits als quals difícilment accedirien. De la seva banda, els universitaris, que reben una formació especialitzada per participar del Projecte Rossinyol, obtenen crèdits a canvi del seu compromís i dedicació a aquesta iniciativa que aporta a les parelles la possibilitat d’enriquir-se personalment amb el coneixement d’altres cultures i realitats. “La veritat és que és un projecte que ajuda a què les persones convisquin millor, que està fet per gent molt jove, i amb un grau de compromís molt elevat” ha subratllat el vicepresident del Consell Comarcal, Josep Berga, que ha afegit que “per tot això es converteix en una iniciativa que cada any obté uns grans resultats i és un gran exemple del que anomenem cohesió social”.

Presentació Projecte RossinyolSONY DSC

Olot va ser el primer municipi on va començar el Projecte Rossinyol. El curs 2006-07, la Universitat de Girona va posar en marxa a la capital de la Garrotxa una prova pilot d’aquest programa que, aquest any compta amb 108 parelles de mentors i mentorats a dotze poblacions de les comarques gironines, entre elles Olot. “Aquest any, a més, es dóna el cas que una de les noies que farà de mentora havia estat mentorada el primer any de Projecte Rossinyol” ha explicat el director d’aquest programa, Jordi Feu. Segons Feu, “es tracta d’una alumna de l’Escola Pia, la Mihaela, que amb aquest gest es converteix en la primera participant del projecte que ens ajuda a tancar el cercle d’aquest programa que compleix 9 anys de funcionament i compta amb la participació d’un miler d’estudiants”.

El Projecte Rossinyol té les seves arrels a Israel on, a mitjans dels anys setanta, s’estableix un programa nacional de tutoria per a escolars en situacions desafavorides anomenat Perach project.. En la mateixa línia, a l’any 1998, la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar a les característiques de la ciutat aquest projecte que va batejar amb el nom de Näktergalen (“Rossinyol”, Nightingale en anglès). El rossinyol és la mascota de Malmö i simbolitza “un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur”. D’aquest projecte va sorgir el projecte europeu Nightingale en el que participen universitats i escoles d’arreu d’Europa, com la Universitat de Girona.