Jornada Codifica'tUna vintena de persones van participar de la jornada Codifica’t, que va tenir lloc el passat 15 d’octubre a l’Espai l’Ideal Olot. Organitzada per la Xarxa Punt TIC amb el suport del Consell Comarcal, els assistents a la sessió van poder conèixer diferents iniciatives relacionades amb la robòtica, a més de tenir un primer contacte amb la programació mitjançant els tallers pràctics que s’hi van portar a terme.

La conferència inicial de la jornada Codifica’t va anar a càrrec d’Artur Coll, de l’Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement del Departament d’Ensenyament Generalitat de Catalunya. Després de fer un repàs a la història de la robòtica educativa va explicar les iniciatives que s’estan portant a terme a diferents centres educatius catalans amb diferents eines, com ara, el robot infantil Bee-Bot o el set de construcció Lego WeDo.

Tot seguit, els assistents varen poder conèixer diferents experiència que s’estan desenvolupant als municipis d’Olot, Sant Adrià del Besòs i Barcelona. El professor i coordinador de Robolot, Antoni Moreno, va explicar que des de l’any 2002 organitzen aquest concurs de robots amb l’objectiu de despertar, de forma lúdica, l’esperit de recerca i innovació tecnològica entre els joves. A continuació, David Picó, de l’Òmnia del Grupo Unión del barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs, va presentar La Mota, una taula mòbil amb diferents motxilles educatives que fan servir per apropar la robòtica a la ciutadania. Tot seguit, la Núria Alonso delTeb va explicar un parell d’iniciatives portades a terme per aquesta entitat al barri del Raval: un taller de robòtica obert a la ciutadania i la comunitat d’aprenentatge d’Arduino.

 

Per acabar la jornada, els participants van poder triar entre dos tallers pràctics per apropar-se al projecte Arduino o l’eina AppIventor. Al taller d’Arduino, Xavier Pi, consultor del Departament d’Innovació i Societat del Coneixement (Hàbitat Urbà) de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar els fonaments d’Arduino i va mostrar als participants diferents exemples pràctics, com ara, un projecte d’automatització d’un hort urbà. Els participants al taller impartit per Francesc Rambla, consultor del Pla Idigital del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya van provar de programar diferents aplicacions mòbils amb l’eina del MIT AppInventor.