Select Page

Biografia Miquel de GargantaAquest divendres, 17 d’octubre, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Miquel de Garganta i Fàbrega (Olot, 1903-1988). Botànic, historiador de la ciència, farmacèutic, home de cultura, de Joan Vallès Xirau, professor d’etnobotànica de la Universitat de Barcelona. L’obra, cinquè volum dels Estudis Històrics de la Garrotxa que edita l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, és una exhaustiva aproximació a la vida i obra d’aquest botànic, farmacèutic i historiador de la ciència olotí.

A partir de diferents fonts documentals, especialment del fons de la família Garganta, actualment conservat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, Joan Vallès repassa les diferents etapes de la vida personal i professional de Miquel de Garganta: l’ambient familiar i l’etapa de formació a Olot i a Barcelona; l’activitat científica a Catalunya; l’activisme cultural i polític a Olot; l’exili; l’activitat docent, científica i personal a Colòmbia; la reintegració a Catalunya, amb la represa del treball i de la producció científica; la participació en la vida cultura olotina, i, finalment, la vida a Catalunya en la darrera etapa. El llibre conté una extensa bibliografia de Miquel de Garganta i al voltant de la seva figura.

L’autor del llibre, Joan Vallès Xirau (Figueres, 1959), és professor de botànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. A més de l’ensenyament i la difusió de la botànica, en la seva faceta com a investigador s’ha especialitzat en els àmbits de la biosistemàtica, l’etnobotànica i la història de la botànica i de la terminologia científica. Ha fet estades en centres de recerca i campanyes de recol·lecció en diversos països d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. És autor de nombrosos articles en revistes científiques i de diversos llibres, sovint en col·laboració.

El llibre serà presentat per l’escriptor Domènec Moli.