Select Page

brigades1Un total de 14 joves d’Olot participen de les brigades de voluntaris d’estiu. Des del dilluns 30 de juny i fins aquest divendres 25 de juliol, han realitzat tasques de suport a diferents serveis municipals. Al llarg d’aquestes quatre setmanes, els participants a les brigades de voluntaris d’estiu han col•laborat amb les activitats que es porten a terme a la piscina municipal d’Olot i als casals d’estiu per a petits, han contribuït al manteniment d’instal.lacions esportives o bé han ajudat al personal del Museu Comarcal de la Garrotxa o a la residència de l’Hospital Sant Jaume d’Olot.

“Aquest és el primer any que Olot posa en marxa les brigades de voluntaris per tal d’ampliar l’oferta d’estiu destinada als joves d’entre 14 i 15 anys” ha explicat la regidora de Joventut de l’Ajuntament d’Olot, Mar Roca, a la presentació que ha tingut lloc aquest dijous a la piscina municipal d’Olot. D’aquesta manera, Olot se suma a un projecte en el qual aquest any també participen 8 municipis més (Castellfollit de la Roca, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau, Riudaura, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya). Un total de 118 joves d’aquests municipis participen de les brigades de voluntaris d’estiu, que aquest 2014 arriba a la novena edició.

L’any 2006, el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa va crear el projecte de joves voluntaris d’estiu. El conseller de Joventut del Consell Comarcal, Santi Reixach, ha recordat que “va néixer amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats dels joves de menys de 16 anys que, d’una banda, no disposaven d’una oferta d’activitats d’estiu pensada exclusivament per a ells i que, de l’altra, no tenien l’edat suficient per entrar al món laboral”. Des de la primera edició, els tècnics de joventut comarcal han treballat conjuntament amb cada Ajuntament per tal d’adaptar les brigades de voluntaris d’estiu a la realitat i necessitats del municipi. En primer lloc, es concreten els serveis municipals on podran col•laborar els joves i el número de places que s’oferiran i els horaris i les dates de realització. A continuació, es posen en contacte amb els nois i les noies perquè, segons les seves preferències, puguin escollir l’opció que més els agradi fent tasques de suport al costat de la persona responsable de cada lloc de treball. Santi Reixach ha agraït “la feina feta pels tècnics de joventut i la bona acollida que, any rere any tenim, per part dels ajuntaments, les famílies i les persones responsables dels serveis on col•laboren els joves voluntaris”.

Les brigades de voluntaris d’estiu reben cada any una valoració molt positiva per part dels joves, molts dels quals descobreixen serveis i espais del seu municipi, com també per part dels Ajuntaments i les famílies. El fet que els joves destinin part de les seves vacances d’estiu a la millora del seu municipi, els aporta uns valors de responsabilitat i compromís que els ajuda en el seu creixement personal. Abans de començar el servei, s’organitza una formació conjunta per a tots els joves participants de la comarca, durant la qual s’explica en què consisteix el voluntariat, quins compromisos adquireixen els joves, què cal tenir en compte del treball en equip, la resolució de conflictes, etc. Com a gratificació per la feina feta, tots els participants de les brigades d’estiu de la comarca prenen part d’una activitat conjunta que consisteix en un cap de setmana a Port Aventura.