Select Page

presentacio_itinerannia

Un estudi ha permès quantificar la xifra de negoci que ha suposat per a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà els clients europeus que, durant el 2013, han vingut atrets per Itinerànnia. L’informe es basa en el preu dels paquets turístics, calculant les despeses generades en alimentació (en cas que no estigui inclosa en l’oferta), el comerç i les compres. En total, l’impacte generat s’estima en 3.263.645 euros, una xifra que suposa un creixement del 54,8% en relació al 2012.

Durant el 2013, s’han identificat 91 productes de senderisme, un 30% més que al 2012, any en què se n’havien comercialitzat 63. Com a novetat, aquest 2013 s’han detectat, per primera vegada, productes oferts per d’agències especialitzades de Noruega i Estats Units, que s’afegeixen als operadors de França, Alemanya, Regne Unit, Holanda i Bèlgica que ja disposaven d’aquests paquets.

Un total de 4.772 persones ha viatjat durant el 2013 amb alguns dels productes senderistes analitzats, s’han realitzat 27.997 pernoctacions i es calcula que l’estada mitjana a les tres comarques ha estat de 5 nits. La coordinadora d’Itinerànnia, Adriana Ramon, ha explicat que “aquest estudi no inclou el turista de proximitat que cada vegada s’interessa més pel senderisme”. La web d’Itinerànnia (www.itinerannia.net) ha registrat un augment de visites del 32% respecte a l’any 2012. D’aquests accessos, més de la meitat consulten les propostes d’itineraris creades específicament per aquest col·lectiu, que fa senderisme com a una activitat més de la seva estada a la comarca. Un altre dels indicadors dels usuaris de la xarxa senderista són els que compren els mapes editats per l’Editorial Alpina. Segons Adriana Ramon, “basant-nos en un estudi de la pròpia editorial, cada mapa venut suposa 25 persones caminant pel territori. Per això, estaríem parlant d’uns 65.000 usuaris al 2013”.

La presentació de l’estudi d’impacte econòmic generat pels operadors de senderisme europeus s’ha presentat aquest matí al Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’acte ha anat a càrrec del vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Quim Felip, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. “La xarxa de senders es va començar a gestar a la Garrotxa, responent al model de gestió turística de la nostra comarca que, des de l’any 2000, basa la seva estratègia en la implantació de la Carta Europea de Turisme Sostenible. A través d’un estudi es va detectar l’interès dels turistes de països europeus de Gran Bretanya, Holanda, França i Alemanya de descobrir els territoris caminant” ha recordat el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Per a Espona, “Itinerànnia és l’oferta especialitzada que tothom vol a casa seva”.

Des de l’any 2008, la xarxa de senders Itinerànnia (que recorre 2.500 quilòmetres) està implantada a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Aquest projecte de cooperació entre les tres comarques va néixer amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme, millorar la hiperfreqüentació en algunes zones i captar nous mercats potencials.  El projecte està impulsat pel Consell Dinamitzador, format pel Consell Comarcal del Ripollès, Consell Comarcal de la Garrotxa, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i les tres entitats de promoció turística d’aquests territoris: Consorci Ripollès Desenvolupament, Turisme Garrotxa i Empordà Turisme.