Select Page

imatge_Sanch Nova

La Vitrina del Mes que organitza l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa està dedicada durant l’abril al centenari de la primera exposició de la premsa olotina.

Per les Festes del Tura de 1914, la Comissió de la Biblioteca Pública d’Olot va organitzar, a la seu de la institució, a l’Hospici, una exposició bibliogràfica de la premsa olotina. La mostra va reunir quaranta-tres publicacions periòdiques aparegudes a Olot des de l’any 1859 (La Aurora Olotense i El Faro de la Montaña) fins a poques setmanes abans d’inaugurar-se l’exposició (L’All). Atès que la Biblioteca no disposava d’exemplars de totes les capçaleres, la Comissió va fer una crida als “bons olotins” perquè donessin o dipositessin en aquella institució els títols que li mancaven.

Amb motiu de l’exposició, es va editar un catàleg en el qual el secretari de la Biblioteca, Joaquim Danés i Torras, exposava les característiques tècniques (data d’aparició, impremta, números publicats, etc.) i una glossa de cada publicació, en la qual “hem de confessar francament que ens ha costat molt saber-nos abstenir de comentaris i judicis crítics i observacions”. L’exposició, en paraules del mateix Danés, “materialment fou un exitàs, moralment un èxit i econòmicament un fracàs” (només es van vendre quaranta-dos catàlegs dels mil que es van imprimir).

La Vitrina del Mes reuneix les revistes que es van exposar fa cent anys i n’hi afegeix dues que aleshores no es van tenir en compte: El Teatro Principal (1897-1898), un butlletí humorístic fins ara inèdit del qual l’Arxiu Comarcal conserva dos números, i Pro Patria (1906), una publicació particular de la família Danés de la qual van aparèixer set números. Agraïm a la Biblioteca Marià Vayreda que ens hagi facilitat els exemplars de les capçaleres que no custodia l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.