Select Page

Els Mossos d’Esquadra alerten que s’han produït intents d’estafa simulant un possible accident. Segons han informat, es tracta d’uns individus que es desplacen amb un vehicle amb plaques de matricula estrangeres, habitualment franceses. Simulen una col.lisió lleu amb el vehicle de víctimes escollides -normalment persones grans-, que els causa uns danys al seu vehicle (normalment és un retrovisor trencat) i reclamen un pagament en efectiu, per tal d’estalviar unes despeses innecessàries de tramitació.

El procediment utilitzat és el següent:

Aquests individus es situen en una zona d’aparcament, o pròxims en un semàfor, a prop del vehicle de les seves víctimes, de tal manera que aquests han de maniobrar forçosament amb el seu vehicle per continuar la marxa.

Quan les víctimes ha fet la maniobra, es troben que el conductor de l’altre vehicle els fa senyals i els atura sempre molt educadament i de forma conciliadora per indicar-los que li han causat danys al retrovisor del seu cotxe manifestant que cal fer el comunicat amistós d’accident ).

Quan van per omplir les dades, el conductor truca a un telèfon suposadament de la seva companyia d’assegurances, per informar que ha tingut aquest incident amb un conductor d’una companyia espanyola, demanant com ho han de fer per omplir el corresponent comunicat amistós (és una conversa fraudulenta amb un altre membre dels estafadors).

Des d’aquesta suposada companyia d’assegurances, li demanen al conductor (víctima) que es posi al telèfon i li informen que tramitar tot el procés del comunicat d’accident amb un companyia d’un altre país és molt costós. Que seria millor poder arreglar-ho sense tramitar el corresponent parte i pagar els danys causats, que ells ja fan una estimació del valor dels danys que puja a uns 1200 euros. Però que si es posen d’acord les dues parts, la companyia no farà res.

Llavors la part afectada, ( l’estafador ) accepta una quantitat inferior, en funció de la disponibilitat d’efectiu de la víctima i li fan creure que d’aquesta manera surten tots guanyant. La víctima resulta convençuda amb aquests arguments i accepta pagar una quantitat que pot variar entre 600 i 1200 euros.

Els autors d’aquesta estafa, fins i tot acompanyen a la víctima fins a l’entitat bancària o el caixer més proper. No es té constància que facin servir violència o intimidació, sinó que la víctima enganyada, accepta pagar una quantitat per estalviar-se una depesa més quantiosa.

ADVERTIMENTS:
Davant d’aquesta situació es recomana:
– donar avís al 112 perquè es personi la policia
– trucant a la seva pròpia companyia al telèfon d’assistència de sinistres que els donaran tota la informació sobre com cal tramitar el comunicat amistós d’accidents i en qualsevol cas les assegurances estan per ser utilitzades
– no acceptant de fer pagaments directes atesa la picaresca dels estafadors

Alhora, els volem recordar de la necessitat d’informar la policia del màxim de detalls dels autors i la matricula del vehicle, per tal que es pugui fer recerca dels mateixos i evitar que puguin seguir estafant altres persones.