Select Page

SONY DSCEl Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat en el ple d’aquest dijous el Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa. A la sessió d’aquest 11 de juliol i amb els vots favorables de 16 consellers de CiU i 3 del PSC-PM (2 representants del PSC-PM es van abstenir i els 2 d’ERC-AM van votar-hi en contra), el plenari ha aprovat de forma provisional el document, que serà traslladat a la Generalitat de Catalunya per a la seva aprovació definitiva.

Complint amb la directiva europea que obliga a tractar els residus abans de la seva entrada a l’abocador i per encàrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal ha promogut el Pla Especial Urbanístic amb l’objectiu de posar en marxa un centre de gestió de residus tal com contempla el Pla d’Infraestructures de Residus de Catalunya, per tal d’allargar la vida de l’actual abocador comarcal i, alhora, mantenir el cost de la gestió de les deixalles a la Garrotxa. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha subratllat que en tot aquest procés, iniciat l’any 2010 “hem complert escrupolosament amb el procediment que determina la posada en marxa d’un centre d’aquestes característiques: encarregant els estudis necessaris per tal d’escollir l’emplaçament d’acord amb les característiques tècniques amb què es projecta la planta i a partir de criteris territorials, ambientals i paisatgístics”. Per Espona, “amb aquesta aprovació hem complert l’encàrrec rebut de la Generalitat, que és qui tindrà l’última paraula sobre aquest projecte”. L’aprovació provisional del Pla Especial del Centre de Gestió de Residus ha tingut lloc després de l’aval dels organismes competents en la tramitació de la planta, que també havien informat favorablement l’Avanç del Pla aprovat l’any 2011 pel Consell Comarcal.

En aquests tres anys de tramitació, el Consell Comarcal s’ha reunit amb l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (l’actual i l’anterior, tant amb equip de govern com amb l’oposició) i ha organitzat sessions informatives i sortides per conèixer el funcionament d’una planta de triatge de residus. Amb el mateix objectiu d’informació als veïns de Sant Jaume de Llierca i als municipis veïns, el Consell Comarcal ha creat i convocat en sis ocasions, l’última aquest dimarts 9 de juliol, la Comissió de Seguiment del Centre de Gestió de Residus en què s’ha informat dels passos que s’ha anat fent i s’han recollit els dubtes i suggeriments que aquests han expressat.

El ple d’aquest dijous també ha aprovat, entre altres punts, i per unanimitat l’obertura d’un procediment obert per a la concessió del servei públic de recollida de deixalles de la comarca i l’Acord per a la integració funcional de l’Agència de Promoció Econòmica de la Garrotxa. Amb els vots de CiU i ERC-AM, va prosperar la moció per donat suport a la Via Catalana cap a la Independència i amb la unanimitat de totes les formacions, la moció d’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.