Select Page

Presentació enquesta gent gran GarrotxaMancomunar serveis entre els diferents casals, organitzar activitats conjuntes i fer-ne més difusió són algunes de les necessitats que ha posat de manifest l’enquesta sobre la gent gran de la Garrotxa. Un total de 202 persones han respost el qüestionari que ha impulsat el Consell Consultiu de la Gent Gran, l’òrgan de participació creat pel Consell Comarcal que es reuneix tres vegades l’any amb l’objectiu d’estimular la participació d’aquest col•lectiu i les seves associacions en la gestió de tot allò que els interessa i afecta tant al casal com als seus usuaris.

A mitjans de l’any passat, i després de detectar una disminució del número de socis d’algun dels casals de la gent, el Consell Consultiu va decidir realitzar una enquesta als veïns de la Garrotxa d’edats compreses entre els 60 i 65 anys (el 6,2% dels 55.597 habitants de la Garrotxa segons dades de l’Idescat). Es tractava de conèixer les prioritats d’aquesta franja d’edat (anomenats gent gran jove que s’acaba de jubilar o que està a punt de fer-ho) i els motius que els porta participar o no dels casals de la gent gran. Les enquestes es van començar a distribuir a principis d’estiu a tots els municipis de la comarca i es va donar temps fins a l’octubre per portar els formularis als 17 casals de la gent gran (en el cas d’Olot també s’oferia la possibilitat de deixar-lo a Can Trincheria).

Del total de 202 formularis rebuts, les persones de 60 i 61 anys són les que més han contestat: el perfil majoritari és el d’una dona de 60 anys veïna d’Olot. Un 65% dels que han omplert l’enquesta (126) estan jubilats, per tant, podrien ser usuaris dels casals de la gent gran. En canvi, d’aquests, només 35 d’ells assegura que participen de les activitats del casal, 81 no hi prenen part mentre que els 10 restants no contesten. Una altra dada que sorprèn és que quan se’ls pregunta si creuen que el seu casal respon a les necessitats que tenen o que tindran quan es jubilin, un 66% dels enquestats no sap què respondre. Pel que fa a les activitats que més els agradaria fer, només un 18% escull l’opció d’anar al casal de la gent gran, tot i que les activitats per les quals més s’interessen (manualitats, informàtica i xerrades) s’estan organitzant en la seva majoria en aquests centres.

Consell consultiu Sant Joan les Fonts desembre 2012Després de presentar les conclusions de l’enquesta a les últimes trobades del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa (desembre a Sant Joan les Fonts i el passat març a Les Preses), s’ha començat a concretar diferents actuacions. D’una banda, s’ha vist la necessitat de fer més difusió de les activitats que s’organitzen als casals per poder arribar a més públic. A través d’informacions que es faran arribar als mitjans de comunicació i d’anunciar les accions que s’organitzen, es vol trencar amb la idea que el casal és només un espai per jugar-hi a cartes. Per això i amb l’objectiu d’optimitzar recursos es planteja l’opció de definir una programació conjunta i també s’aposta per mancomunar serveis i permetre que el soci d’un casal de la gent gran que vulgui participar de l’esdeveniment que organitza qualsevol altre centre de la comarca pugui fer-ho en igualtat de condicions. “Són propostes que fem perquè la gent gran jove de la comarca conegui la gran oferta d’activitats dels casals i que deixin de pensar que és un lloc on només es juga a cartes” ha explicat Isabel Brussosa, representant del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa. El regidor de Benestar Social d’Olot i vicepresident del Consell Comarcal, Josep Berga, ha subratllat “la importància dels casals com a espais de relació entre els ciutadans a les ciutat i especialment en els municipis més petits”, un paper que també ha posat de manifest el conseller de Benestar Social del Consell Comarcal, Joan Casas, que ha aprofitat per agrair “la feina feta pels representants del Consell Consultiu de la gent gran de la Garrotxa”.

Una sortida cultural oberta a tots els casals de la gent gran i un dinar de germanor són les primeres accions, resultat de l’enquesta de la gent gran de la Garrotxa. A la propera reunió del Consell Consultiu que tindrà lloc aquest mes de juny a Tortellà s’acabaran de definir aquestes propostes que també treballen els 4 representants del Consell Consultiu que es reuneixen periòdicament per concretar els temes que es debaten a les reunions trimestrals.