Per novè any consecutiu a la Garrotxa, dissabte 1 de desembre es va celebrar una nova edició de la jornada central a Olot del Gran Recapte d’Aliments. En aquesta ocasió s’ha assolit la quantitat de 13.237 unitats d’aliments i productes bàsics (11.072,12 kg) recollits, que tenen com a destinació el Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa (CDA), ubicat a Olot.

Les donacions a la jornada central s’han pogut realitzar al llarg de tot el dissabte a 21 supermercats i establiments d’Olot adherits a aquest 9è Gran Recapte. Des de les 10 del matí i durant onze hores ininterrompudes, els aproximadament 300 voluntaris i voluntàries d’aquesta edició, no han parat d’informar als clients del motiu de la campanya i dels aliments i productes bàsics necessaris per a les famílies que es troben en situació de precarietat econòmica i social.

Una de les novetats importants introduïdes aquest any i que, previsiblement, permetrà augmentar la xifra d’aquesta edició i intentar aproximar-se a les quantitats registrades l’any passat (29.016 unitats l’any 2017) són les donacions on line. Aquest sistema permet que els ciutadans, a través de la pàgina web: www.granrecapteonline.com puguin realitzar una compra de productes bàsics d’entre 5 i 25 euros. Aquest nou sistema permet que aquells ciutadans que no puguin fer l’aportació física a les superfícies comercials, ho facin des de casa seva en qualsevol moment. L’opció d’aportació on line està disponible fins al 15 de desembre i també es poden realitzar aportacions als portals d’Ametller Origen, Bon Preu/Esclat, Caprabo, Ulabox, Dia, Condis i Vimet.

També s’ha habilitat un número de compte corrent per aquelles persones que vulguin fer una aportació econòmica al Gran Recapte directament a través de transferència bancària. En aquest cas, el termini per fer-la finalitza el 21 de desembre i el número de compte és el: ES51 2100 8102 3223 00079620. També es pot trucar a Càritas Garrotxa al 972 272 840 per fer aportacions econòmiques. Així, la recollida del Gran Recapte d’Aliments es veurà incrementada gràcies a aquestes noves opcions de col·laboració.

Una altra de les novetats destacades en aquesta edició ha estat l’eliminació de les bosses de plàstic, entregant bosses de material biodegradable als donants per realitzar les seves aportacions. Amb aquesta acció s’ha contribuït a la disminució l’ús de plàstic no reutilitzable. A la Garrotxa ja es venien utilitzant bosses de roba per assolir aquest objectiu, en l’elaboració de les quals estaven implicats diversos casals cívics de la comarca.

Un cop finalitzada la jornada central del Gran Recapte que s’ha concentrat a Olot, la campanya de recollida d’aliments i productes bàsics no finalitza, sinó que continua a la resta de municipis de la Garrotxa (segons la programació establerta per cada municipi i que es pot consultar a la pàgina web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa: www.casg.cat). En total s’han habilitat seixanta-sis punts de recollida a les diferents poblacions de la Garrotxa, estenent així l’esperit del Gran Recapte per tot el territori garrotxí. Ajuntaments, centres cívics, petits comerços, escoles, llibreries i entitats culturals, entre altres, són alguns dels espais que, més enllà des d’Olot, també s’han unit al Gran Recapte per recollir aliments, alguns fins el proper 17 de desembre (consultar calendari). El material recollit a la comarca, que cada any augmenta en aportacions, també es farà arribar aquestes properes setmanes al Centre de Distribució d’Aliments i ajudarà a incrementar el volum de productes recollits en aquesta campanya.

El Banc dels Aliments estima que la jornada central del Gran Recapte a Catalunya assolirà els 4,5 milions de quilos d’aliments i productes bàsics, de les que aproximadament unes 450 tones corresponen a les comarques gironines. A nivell de tota Catalunya, el Gran Recapte d’Aliments ha tornat a mobilitzar a uns 27.000 voluntaris i ha arribat als 2.500 punts de recollida a tot el país.

Més enllà de la campanya del Gran Recapte d’Aliments, qualsevol ciutadà o empresa pot col·laborar donant aliments directament al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa. Aquest Centre està obert tot l’any a les col·laboracions d’interessats en fer aportacions per millorar la vida de les persones més vulnerables. A més, també es fa una crida als voluntaris per continuar col·laborant amb el Centre de Distribució d’Aliments al llarg de tot l’any.