SignaturaLeader2El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest dimarts 15 de juliol a Barcelona, l’acte de signatura i lliurament dels convenis Leader 2014. Els deu projectes signats tenen com a beneficiaris els 13 Grups d’Acció Local amb un import total d’ajut d’1,16 M€ (amb un cofinançament en el 55% per part del FEADER), i de temàtiques molt diverses, com joves rurals, energies renovables, valorització dels productes agroalimentaris, i responsabilitat social empresarial, entre altres.

Un d’aquests projectes, el de Gestió Sostenible Rural, està coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC). El seu objectiu és consolidar la Responsabilitat Social com a eix estratègic del model de desenvolupament socioeconòmic territorial, implicant i alineant a les empreses i a tots els agents territorials cap a un mateix repte comú: la sostenibilitat o construcció de territoris intel•ligents (Territoris Smart). Des de la Garrotxa i mitjanant ADRINOC també es participa de la resta de projectes que formen part d’aquest programa Leader 2014.

El president del Consell Comarcal i president d’Adrinoc, Joan Espona, ha signat el conveni Leader 2014 amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. En un acte que ha tingut lloc aquest dimarts 15 de juliol a la seu del Departament a Barcelona, Espona ha subratllat “la importància d’aquest projecte amb el qual des de la Garrotxa implementem la responsabilitat social a la resta de territoris en una iniciativa que ha estat pionera a casa nostra”. De la seva banda, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha destacat el paper del Leader com a motor de l’economia rural de Catalunya ja que “es basa en una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori”. El Conseller ha afegit que “ells mateixos, com a primers coneixedors de les fortaleses i debilitats de la zona, defineixen una dinàmica d’actuació orientada a enfortir al màxim el teixit social i econòmic, amb el suport del Departament”.

SignaturaLeader3A tot Catalunya, el programa Leader 2007-2013 ha suposat l’aprovació de 1.480 expedients amb una subvenció de 54,53 M€, que han generat 172,36 M€ d’inversió i la creació de 868 nous llocs de treball i la consolidació de 3.750 llocs més.