Aquest divendres, 26 de maig, a les set de la tarda, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del libre Moriren dues vegades, de l’historiador manacorí Antoni Tugores, publicat per Lleonard Muntaner Editor.

El llibre és el resultat de la investigació més completa realitzada fins ara sobre l’assassinat de cinc infermeres catalanes que van arribar a Mallorca amb una expedició organitzada pel capità d’aviació Antonio Bayo per recuperar l’illa del feixisme, l’agost de 1936. La contraofensiva franquista, emparada per l’aviació italiana, va forçar el reembarcament de les tropes republicanes, que van deixar alguns milicians a terra. Entre ells, cinc infermeres, que van ser capturades, vexades i afusellades el 5 de setembre. Una de les milicianes executades, encara no identificada, va escriure un diari des que va sortir de Barcelona fins que va ser capturada, una còpia del qual està dipositada a l’interior del monument Als vençuts, de Claudi Casanovas, a Olot. L’enigmàtica història d’aquest diari és l’objecte de l’exposició que es pot veure a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Després de l’execució de les infermeres, la propaganda franquista va fer córrer la brama que eren prostitutes. Ara, el llibre d’Antoni Tugores recupera i dignifica la seva memòria.

Antoni Tugores és periodista i historiador. Com a periodista, ha estat director dels setmanaris Manacor Comarcal i 7 Setmanari i col·labora regularment en el Diario de Mallorca. Com a historiador, ha publicat diverses biografies de personatges republicans de Manacor i el llibre La guerra civil a Manacor, entre d’altres. Finalment, com a gastrònom, és autor de Memòria de la cuina mallorquina, que va merèixer el World Cookbook Awards al millor llibre de cuina mediterrània escrit en català.