Una connexió a internet amb un ample de banda mínim garantit a tot el territori de la Garrotxa és un dels objectius en els que actualment treballa el Consell Comarcal de la Garrotxa, després de rebre l’encàrrec dels alcaldes de la comarca d’accelerar el desplegament de la fibra òptica i oferir a ciutadans i empreses una millor connectivitat a la xarxa.

Excepte en el cas d’Olot, la implantació de la fibra òptica a la resta del territori garrotxí ha estat una de les principals preocupacions de l’administració comarcal i dels responsables municipals, davant les reticències de les principals empreses operadores d’invertir a la comarca per les dificultats que, segons les pròpies empreses, tindrien per obtenir el retorn de la inversió. En l’altre extrem, les companyies més petites no tenen capacitat d’inversió per poder atendre un projecte d’aquesta dimensió de forma independent. Així, davant d’aquest escenari, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), va iniciar l’estudi de noves opcions existents al mercat. La creació d’una xarxa de fibra òptica mancomunada a la Garrotxa, batejada amb el nom de Xafogar, ha estat l’alternativa escollida. Aquesta estratègia de xarxa mancomunada i lliure ha estat triada, entre d’altres aspectes, per complir amb l’Horitzó 2020 establert per la Unió Europeu, i que té com un dels seus objectius, millorar la competitivitat de les empreses mitjançant la tecnologia, recolzant noves iniciatives, com són les associacions públicoprivades institucionals.

D’aquest tipus d’associació neix Xafogar (Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa) a partir de la voluntat dels alcaldes de la Garrotxa, amb l’impuls del Consell Comarcal de la Garrotxa i el SIGMA i l’experiència de la Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net. Xafogar es configura com una xarxa neutral que permet l’accés a diversos operadors per oferir els serveis de connexió a internet. Aquest accés neutral permet que els ciutadans puguin triar entre diferents alternatives i optar pel servei que millor s’adapti a les seves necessitats. Més enllà de l’àmbit públic i fundacional, també participen en la creació de Xafogar diversos operadors, com Goufone, Girona Fibra i Xartic i un conjunt d’empreses de la Garrotxa que col·laboren i inverteixen en aquesta xarxa proporcionant finançament.

El desplegament que actualment s’està portant a terme a la Garrotxa permetrà disposar d’una xarxa oberta que pugui garantir l’accés a la tecnologia de tots els ciutadans. A través de la Fundació Guifi.net, a la Garrotxa es podrà desplegar la fibra òptica no només en zones urbanes i industrials, sinó també en entorns rurals –connectant, per exemple, granges i masies aïllades – de manera que s’aconseguirà fer arribar aquesta tecnologia a indrets on fins al moment era molt complicat fer arribar la banda ampla.

Per a garantir aquest sistema, l’aportació de les empreses ubicades a la Garrotxa és primordial a l’hora de garantir la viabilitat del projecte. Els impulsors del projecte es mostren satisfets i per la participació d’empreses de la comarca en Xafogar. Aquestes, a més dels beneficis directes que n’obtenen aconseguint velocitats de fins a 1GB de connexió simètrica, poden obtenir desgravacions fiscals i retorns de la inversió a través, per exemple, de descomptes en el servei.

Actualment hi ha un 40% de la xarxa troncal de fibra òptica desplegada, concretament als municipis de Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer. La previsió és que la primera fase del desplegament, és a dir, la xarxa troncal, estigui enllestida el 2020 i la segona fase, la que unirà la xarxa troncal amb empreses i domicilis particulars comenci immediatament en els municipis desplegats i es vagi desenvolupant segons la demanda de serveis. Aquest desplegament permetrà que la comarca de la Garrotxa millori el seu desenvolupament econòmic i social, oferint noves oportunitats de negoci així com la creació de nous llocs de treball vinculats amb les noves tecnologies.

Actualment la xarxa que gestiona la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net connecta més de 30.000 llars i ubicacions diverses, principalment a Catalunya, però també en altres llocs de la Península Ibèrica. El passat mes de novembre, el projecte impulsat per Guifi.net ha estat un dels cinc guardonats en la primera edició dels Premis Europeus de Banda Ampla, atorgats per la Comissió Europea. Es tracta d’uns premis creats per reconèixer i difondre les iniciatives més innovadores en el camp de les telecomunicacions, la connectivitat i l’accés a internet d’alta velocitat. Guifi.net va obtenir el premi de millor projecte en la categoria de “models innovadors de finançament, negoci i inversió’.

presentacioxafogar2