El Gran Recapte d’Aliments és ja una cita solidària consolidada a la comarca de la Garrotxa. Per vuitè any consecutiu, dissabte 2 de desembre ha tingut lloc a Olot la jornada central, que s’ha tancat amb xifres similars a les registrades en edicions anteriors. En aquesta ocasió s’ha assolit la quantitat de 29.016 unitats d’aliments i productes bàsics (24.172,15kg) recollits, que tenen com a destinació el Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa (CDA), ubicat a Olot.

Cal recordar que, a partir de l’any passat, la comptabilització de les donacions es basa en el número de productes donats, i no tant en el pes d’aquests. Aquest sistema permet obtenir resultats més acurats per realitzar un millor control i repartiment dels mateixos entre les persones receptores. En la línia de millorar la recollida i incrementar l’eficàcia de la tasca dels voluntaris, aquest any els productes recollits s’han comptabilitzat al propi establiment. Això ha permès alleugerir la tasca de recompte que es feia al Centre de Distribució i que s’acumulava, sobretot, a última hora del vespre i la nit.

El desenvolupament de la jornada central del Gran Recapte d’Aliments ha estat marcat pel fred, un inconvenient que els ciutadans d’Olot amb esquivat abrigant-se bé i sortint a fer les seves donacions a alguns dels 22 supermercats i establiments d’Olot que participen en aquest 8è Gran Recapte. Des de les 10 del matí i durant onze hores ininterrompudes, els aproximadament 250 voluntaris i voluntàries d’aquesta edició, no han parat d’informar als clients del motiu de la campanya i dels aliments i productes bàsics necessaris per a les famílies que es troben en situació de precarietat econòmica i social. Aquest any, també com a novetat, s’ha posat èmfasi en la necessitat de recollir productes aptes per a persones amb al·lèrgies alimentàries.

Només aquest dissabte 2 de desembre, s’han recollit 29.016 unitats d’aliments i productes bàsics, una xifra, lleugerament inferior a la obtinguda jornada central del 2016, que va ser de 31.937 unitats. Aquestes dades mantenen les xifres assolides els últims anys i confirmen que els ciutadans continuen fent aportacions en aquesta acció solidària. Paral·lelament a l’organització de la recollida d’aliments, aquest any també s’ha continuat amb el repartiment de bosses de roba per a evitar la despesa en bosses de plàstic no reutilitzables, una en la que s’impliquen casals i centres cívics de la comarca.

Un cop finalitzada la jornada central del Gran Recapte que s’ha concentrat a Olot, la campanya de recollida d’aliments i productes bàsics continua a la resta de municipis de la comarca (segons la programació establerta per cada municipi i que es pot consultar a la pàgina web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa: www.casg.cat). En total s’han habilitat una norantena de punts de recollida a les diferents poblacions de la Garrotxa, estenent així l’esperit del Gran Recapte per tot el territori garrotxí. El material recollit a la comarca també es farà arribar aquestes properes setmanes al Centre de Distribució d’Aliments.

La jornada central del Gran Recapte a Catalunya assolirà, segons dades estimatives de la Fundació Banc dels Aliments, els més 4 milions de quilos d’aliments i productes bàsics, de les que aproximadament unes 450 tones s’han recollit a les comarques gironines. A nivell de tota Catalunya, el Gran Recapte d’Aliments ha mobilitzat a 27.000 voluntaris i ha arribat als 2.500 punts de recollida a tot el país.

El Gran Recapte no finalitza.

A la Garrotxa, el Gran Recapte d’Aliments continua en alguns municipis i s’allargarà fins el 7 de gener de l’any vinent en algun d’aquests. Per col·laborar, cal contactar amb cada ajuntament i consultar dates i establiments participants. Independentment a la durada de la campanya de recollida, el Centre de Distribució d’Aliments d’Olot està obert tot l’any a les col·laboracions de ciutadans i empreses interessats en fer aportacions per millorar la vida de les persones més vulnerables.