SONY DSCEls ajuntaments de la Garrotxa s’han mostrat disposats a col•laborar amb el Consell Comarcal en el cofinançament dels serveis d’ensenyament, cultura i esports d’àmbit comarcal. Es tracta d’una aportació que fins al moment havia assumit íntegrament el Consell Comarcal (conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot i altres administracions, com la Generalitat de Catalunya) i que contribueix al finançament de serveis, com el Programa de Qualificació Professional Inicial – Pla de Transició al Treball (PTT-PQPI), l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, el Consorci per a la Normalització Lingüística de la Garrotxa, la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), els Recursos Educatius i el Cantània gestionats per l’Institut Municipal d’Educació.

El ple del Consell Comarcal del passat mes de desembre va aprovar el pressupost per aquest 2014, que contemplava una previsió d’ingressos inferior a la d’exercicis anteriors. Per aquest motiu, el Consell es va veure obligat a realitzar ajustos en el finançament de determinats serveis comarcals. Una de les mesures va ser la sol•licitud de col.laboració dels ajuntaments per tal que es fessin càrrec d’una part del finançament dels serveis d’ensenyament, cultura i esports d’àmbit comarcal que fins al moment assumia el Consell Comarcal.

Després de debatre el tema en diferents Consells d’Alcaldes, els ajuntaments de la comarca s’han mostrat favorables a aquesta mesura, que de forma excepcional s’aplicarà als anys 2014 i 2015. D’aquesta manera, els municipis assumiran de forma conjunta el 40% de l’aportació que el Consell finançava per a aquests serveis d’àmbit comarcal i el Consell continuarà assumint el 60% restant. La distribució d’aquest finançament es farà d’acord amb el número d’habitants de cada poble.

En el Ple del Consell d’aquest dijous s’ha aprovat el conveni de col.laboració amb 10 municipis (Beuda, Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, Maià de Montcal, Mieres, Montagut-Oix, Riudaura, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol i la Vall de Bianya) mentre que la resta s’aniran incorporant en les properes sessions. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha agraït “als ajuntaments l’esforç que fan col.laborant amb el Consell en el cofinançament d’uns serveis, que estan a disposició de tots els ciutadans de la comarca, independentment del municipi on visquin”.

A la convocatòria d’aquest dijous, el Consell Comarcal també ha donat llum verd per unanimitat al conveni de col.laboració amb els ajuntaments de Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Maià de Montcal, Olot i Sant Joan les Fonts per a la gestió i execució de les accions municipals en l’àmbit del “La Garrotxa, terra de volcans, cultura i identitat”, el projecte presentat als Plans de foment territorial de turisme i que ha obtingut una subvenció de 389.167’93€ de la Generalitat. Igualment, el plenari també ha aprovat amb el vot favorable de tots els consellers als convenis de col.laboració del Consell amb els Ajuntaments de la Vall d’en Bas, Santa Pau i Sant Feliu de Pallerols per al servei de promoció econòmica municipal i la declaració de bé d’interès cultural i local l’obra artística i l’espai de les fonts de la riera de Can Sis Rals d’Argelaguer, que també s’ha aprovat per unanimitat.

Un altre dels temes que també s’ha portat al plenari és la proposta perquè el Consell Comarcal comparegui al Jutjat Contenciós Administratiu de Girona com a part demandada en el recurs interposat per la Delegació del Govern a Catalunya per la no col•locació de la bandera espanyola a l’edifici consistorial. El president Joan Espona ha lamentat que “el Consell es trobi en aquesta situació que, entenem, que no es deu a un tema jurídic sinó polític a causa dels esdeveniments que viu el país”.