La promoció econòmica de la Garrotxa va centrar bona part de la sessió plenària del Consell Comarcal celebrada dijous 21 de gener. En relació a aquest tema, cal destacar l’aprovació del conveni entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Olot que renova el compromís de treballar de forma conjunta en l’àmbit del desenvolupament econòmic comarcal. L’acord entre ambdues administracions estableix el cofinançament de la direcció, d’una part de l’estructura de personal i dels projectes que gestiona actualment l’Agència de Promoció Econòmica de la Garrotxa. L’objectiu fixat tant pel Consell Comarcal com per l’Ajuntament d’Olot és que tots els municipis de la Garrotxa puguin beneficiar-se dels serveis de promoció econòmica que s’ofereixin de forma unificada, augmentant així el desenvolupament econòmic i social de la comarca. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, va afirmar que properament, en el marc d’un Consell d’Alcaldes, s’informarà amb més detall d’aquesta qüestió.

També en el context del desenvolupament comarcal, es va prorrogar per un any el conveni de col·laboració amb l’Associació Turisme Garrotxa, per a la planificació i promoció d’un turisme sostenible i de qualitat a la comarca. Turisme Garrotxa (ens que aglutina sector públic i privat del sector turístic de la comarca) té, entre altres competències, la responsabilitat de dur a terme les accions incloses a l’estratègia comarcal de la Carta Europea de Turisme Sostenible de 2016-2020. Aquest conveni, subscrit amb el Consell Comarcal, inclou, a més de la col·laboració dels dos organismes en l’execució de projectes subvencionats per la Generalitat de Catalunya, com són els Plans de Foment, la coordinació, comercialització i promoció de la xarxa de senders Itinerànnia.

Un altre punt va ser l’acord subscrit entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per a un millor aprofitament de les infraestructures de tractament de residus implantades al seus territoris, que va centrar l’apartat de convalidacions. El document signat pels dos consells, i sobre el que es van abstenir ERC i la CUP, estableix les bases per a una futura gestió conjunta de l’abocador comarcal del Clot de les Mules de Beuda; l’abocador comarcal de Puigpalter de Banyoles; la planta de compostatge d’Olot i les futures infraestructures de gestió conjunta de tractament de residus. “Intentar contenir els costos de la gestió de residus sense dependre d’un tercer és un dels objectius d’aquesta col·laboració” va indicar el president del Consell Comarcal de la Garrotxa.
En l’àmbit d’Educació i Joventut, es va renovar la col·laboració entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Olot per a la prestació de serveis a nivell comarcal. Així, es prorroga l’acord que es va adoptar l’any 2014 per dirigir els serveis d’Educació i Joventut de la ciutat d’Olot i de la comarca sota una visió conjunta i es manté, un any més, el tècnic comarcal d’educació.

També per unanimitat es van aprovar els convenis relatius a les actuacions en millora de camins dels municipis de Les Preses, Les Planes d’Hostoles, Montagut i Oix i Sant Ferriol. El finançament pel manteniment i millora d’aquests camins prové del conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el marc del suport del govern a les comarques de muntanya. L’aprovació va ser ben valorada pels grups polítics, especialment en el cas del camí de Sant Ferriol, doncs el conveni permetrà millorar l’accessibilitat a la zona de l’Alta Garrotxa, reforçant així les vies d’actuació en cas d’emergències. En paraules de Joan Espona: “Aquesta és una carretera que beneficia a molts ciutadans de la comarca. Era una prioritat per a nosaltres i és una bona notícia que ho tirem endavant”.

El servei públic de recollida i custòdia d’animals de companyia de la Garrotxa també va ser debatut a la sessió de govern. Amb el vot de favorable de tots els grups ha estat aprovada la pròrroga del contracte del servei, que continuarà prestant l’associació protectora d’animals de la Garrotxa Terra Viva, en règim de concessió administrativa.

La sessió també va incloure l’acord per unanimitat relatiu al pagament parcial de la paga extraordinària als treballadors i empleats públics. Una paga que va ser suspesa arran del Reial Decret Llei 20/2012 de 13 de juliol, que establia l’obligació de reduir les retribucions anuals del 2012 dels treballadors al servei del sector públic.

Finalment, tots els grups van acordar fer arribar una felicitació en nom del Ple del Consell Comarcal a l’Agrupació de Productors dels Fesols de Santa Pau, a l’Ajuntament de Santa Pau, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i als tècnics del SIGMA, per la suma d’esforços que ha permès aconseguir el distintiu de Denominació d’Origen Protegida per a un producte, els fesols de Santa Pau, que són un referent de la Garrotxa.

IMG_3622