La Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa ha estat l’escenari de l’entrega dels diplomes de certificació de compliment del Codi de Gestió Sostenible Garrotxa – Collsacabra. El Codi de Gestió Sostenible és una eina impulsada per la Fundació Privada Garrotxa Líder a partir de l’any 2005, que té per objectiu promoure la implantació de polítiques de gestió socialment responsables a les organitzacions públiques i privades d’aquest territori, com a fórmula per contribuir al seu desenvolupament sostenible.

Les empreses i organitzacions que han renovat el Codi de Gestió Sostenible i que avui han rebut diploma de certificació són: Emili Plantalech, SL; Genotec, SL; Comercial Morera, SL; Tosca, Serveis Ambientals d’Educació i Turisme, SL; Educart Serveis Educatius i Culturals, SL; Casa Prat i Can Ventura, de Fèlix Castanyer Santanach; Alba Serveis Educatius, SL; En Ruta Girona, de Ferran Puig i Estartús; Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa – SIGMA i l’Associació Turisme Garrotxa.

A més, una sèrie d’empreses amb l’acreditació en vigor que també han estat reconegudes a l’acte amb un diploma per haver elaborat la seva Memòria de Sostenibilitat. Aquestes són: Serrat Agrocuina Vall Bas, SLL; Més Sant Bernat, SC; Vol de Coloms, SL; Càmping la Fageda, SL; Lawson – Raurell, CB (La Rectoria de Sant Miquel); Solfa-Food, SL (B-Creck); La Fageda, SCCL i també l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

Els diplomes reconeixen la feina que les organitzacions duen a terme en el compliment dels requeriments establerts al Codi de Gestió Sostenible Garrotxa – Collsacabra. És la Fundació Garrotxa Líder l’òrgan que ha realitzat l’assessorament i acompanyament d’aquestes empreses per assolir la certificació. L’obtenció de la mateixa ha suposat per les empreses i associacions participants la incorporació en la seva gestió dels valors de respecte per l’entorn i les persones i treballar intensament la Responsabilitat Social Empresarial, fomentant la identitat territorial i el desenvolupament sostenible.

A aquesta identitat territorial ha fet referència Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, quan ha recordat als assistents el recent reconeixement obtingut per la comarca a la primera edició dels premis Respon.cat, i que ha agraït als assistents la seva implicació i treball per la sostenibilitat del territori.

Per altra banda, Patrícia Anglada, tècnica del Consell Comarcal, ha explicat als assistents les mesures que s’hauran d’adoptar per adaptar la certificació del Codi de Gestió Sostenible als estàndards internacionals de la Global Reporting Initiative (G4), que incorpora nous requeriments. L’adaptació passarà per una major transparència de les empreses, per conèixer més en detall la cadena de subministrament i l’establiment d’accions per evitar el canvi climàtic, entre altres aspectes.

Per últim, Jordi Terrades, gerent de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), ha informat als assistents sobre la imminent convocatòria d’ajuts Leader, que es preveu sigui publicada al llarg del mes de gener l’any vinent. Aquests ajuts, atorgats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, tenen com a objectiu la diversificació de l’economia en territoris rurals. Les inversions que fomentin la innovació, l’eficiència d’us de recursos, les noves tecnologies i, en definitiva, la generació de benefici a partir de recursos locals seran les considerades prioritàries. La dotació establerta per aquest any 2016 i que gestionarà ADRINOC serà de 668.642,24 euros. La inversió mínima per rebre un ajut Leader és de 12.000 euros, i ha d’estar destinada a la creació, millora o ampliació del negoci. Així, l’ajut obtingut oscil·larà entre el 25% i el 40% de la inversió.

Aquesta nova convocatòria d’ajuts Leader, que tindrà continuïtat anual fins l’any 2021, incorpora com a novetat el concepte de resiliència dels territoris. Jordi Terrades ha subratllat la necessitat per a la Garrotxa d’esdevenir un territori resilient, és a dir, que compti amb una alta adaptabilitat als canvis que es produeixen en un món global i que, en molts casos, afecten directament a nivell local.

L’acte ha finalitzat amb l’entrega de diplomes a tots els assistents, per part de Joan Espona.

Codi Gestió Sostenible