Consell Comarcal de la Garrotxa

La Diada Nacional de Catalunya a la Garrotxa

La conferència del proper dimecres 10 de setembre obrirà els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a la Garrotxa que, per quart any consecutiu, organitzen conjuntament el Consell Comarcal i Òmnium Garrotxa. La periodista i escriptora Patrícia Gabancho serà l’encarregada de pronunciar la xerrada, que començarà a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala El Torín d’Olot. L’autora, entre altres, de “El preu de ser catalans”, “La néta d’Adam” (Premi Prudenci Bertrana 2012) i “Les dones de 1714“ oferirà la conferència “1714-2014: per què som els mateixos”.

Patricia Gabancho autora de "Les dones de 1714"
Patricia Gabancho autora de “Les dones de 1714”

PATRÍCIA GABANCHO Va néixer a Buenos Aires i viu a Barcelona des de 1974.  És periodista i col·labora habitualment en les principals tertúlies de ràdio i televisió, i publica a Ara, el País i Nació digital. És autora d’una vintena llarga de llibres de no ficció sobre cultura, història, urbanisme, sociologia i política de Catalunya. Entre aquests, n’hi ha dos que han esdevingut “clàssics”: El preu de ser catalans – sobre el mercat cultural a Catalunya Crònica de la independència – assaig de periodisme ficció que va ser el llibre més venut en el seu gènere el Sant Jordi de 2009. Amb La néta d’Adam, novel.la gairebé biogràfica, va guanyar el premi Prudenci Bertrana l’any 2012.. Acaba de publicar Les dones del 1714 que dóna una nova visió del cicle històric de la Guerra de Successió (des del 1700 fins després de la Pau de Viena del 1725), centrant-se en la diplomàcia i la política, i afegint-hi personatges femenins fins ara desconeguts. És Vice-presidenta de l’Ateneu Barcelonès.

Els actes de la Diada a la Garrotxa continuaran amb la ja tradicional Marxa de Torxes. Òmnium Garrotxa convoca totes les persones que hi vulguin participar el proper 10 de setembre a les 9 del vespre a la Plaça Major d’Olot per iniciar la pujada fins al Volcà Montsacopa, on s’han programat diferents activitats. Segons ha explicat Albert Costa, d’Òmnium Garrotxa, “volem que, un any més, sigui un acte molt familiar amb participants de totes les edats” a una marxa que després de sortir de la Plaça Major d’Olot transcorrerà el carrer Major, el Passeig d’en Blay i el Puig del Roser per arribar fins al Volcà Montsacopa. Conjuntament amb l’ANC Garrotxa, es formarà una V gegant al cràter del volcà, que anirà seguida de les actuacions dels grups Odea i Defunky’s i la posterior Baixada de Torxes.

cartell_7a_marxa

La presidenta d’Òmnium Garrotxa, Núria Torres, ha explicat que “ens fa molta il·lusió organitzar aquesta nova Marxa de Torxes, que ja serà la 7a edició en un any molt especial per al país”. Aquest dijous 28 d’agost, Òmnium i el Consell Comarcal han signat el conveni de col·laboració en motiu de la Diada. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha agraït “la gran tasca d’Òmnium en fer possible aquesta commemoració així com la implicació de tots els municipis de la comarca”. Després de la bona resposta obtinguda l’any passat, el Consell Comarcal i Òmnium han decidit mantenir al dia 10 a la tarda la conferència institucional -que fins al moment s’havia celebrat el mateix dia 11 al migdia- per tal que aquesta no coincideixi amb la celebració de la Via Catalana.

L’únic acte que es manté al dia 11 és la hissada de senyeres que cada municipi de la Garrotxa portarà a terme a l’espai i a l’hora que ha considerat convenient. Des de fa 4 anys i d’acord amb la iniciativa engegada conjuntament amb Òmnium, el Consell obsequia tots els municipis de la comarca amb una senyera. Aquest any, els alcaldes i alcaldesses de la comarca recolliran la senyera durant la conferència institucional del dia 10 perquè la puguin hissar l’endemà al matí al seu municipi i des d’aquest moment onegi els 365 dies de l’any a tots els municipis de la comarca.

 

dnc_argelaguer

cartel_2

dnc_castellfollit

dnc_maia

dnc_montagut

L’Ajuntament d’Olot us convida a assistir, el proper 11 de setembre, als actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya a Olot, que començaran a 2/4 de 11 del matí, davant de l’edifici consistorial de Can Joanetes (passeig de Ramon Guillamet, 10).

Hi haurà parlaments, canvi i hissada de la senyera i cant d’Els Segadors.
image001

dnc_lesplanes

dnc_lespreses

dnc_santjaume

dnc_santjoan

dnc_santapau

Diada Vall d'

dnc_bianya