Select Page

L’any 2017, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, va fer un estudi dels diferents sistemes de recollida selectiva actualment en funcionament al nostre país. Després de provar diferents opcions de recollida a quatre nuclis de la Garrotxa, el sistema que va generar més consens entre els alcaldes garrotxins va ser el de contenidors d’accés restringit, accessible només amb targeta identificativa i codis QR a les bosses.

Per garantir el bon resultat en l’aplicació d’aquest model, el mes de juny de l’any 2019 es va dur a terme, als municipis d’Argelaguer i Santa Pau (nucli de Can Blanc), una nova prova pilot del sistema de tancament. Durant sis mesos es va estudiar l’aplicació del model i el seu ús per part de la ciutadana. Els resultats van ser molt positius, amb una recollida selectiva superior al 65% en ambdós municipis.

Finalitzades les proves pilot i després d’un període de treball intern dels tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa en l’adaptació als requisits del nou sistema, aquesta estiu ha començat oficialment la implantació del nou model de recollida de residus en proximitat a la Garrotxa. Mieres ha estat el primer municipi en implantar la recollida amb accés restringit, el passat mes de juliol, seguit per Sant Aniol de Finestres. Seguidament, Beuda, Sant Ferriol i Santa Pau ja compten als seus carrers amb els nous contenidors i ja utilitzen la targeta per poder dipositar els residus domèstics. Al llarg de 2021 el nou sistema arribarà als municipis de Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Maià de Montcal, Sales de Llierca, Tortellà, Sant Jaume de Llierca i Montagut i Oix.

Finalment, de cara a 2022, seran els municipis de Castellfollit de la Roca, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Les Preses, la Vall d’en Bas i Riudaura els que tancaran el mapa de la nova gestió de residus. Recordem que Besalú es troba fora del sistema de gestió de residus comarcal.

Procediment d’implementació del nou model de gestió de residus per municipi

Una part fonamental de l’èxit de l’entrada en funcionament del nou sistema de gestió de residus en proximitat és la informació a la ciutadania. Tant els ajuntaments de la comarca com el Consell Comarcal de la Garrotxa, des de l’inici de les proves pilot, han informat sobre les característiques del nou sistema de recollida de deixalles. Ara, amb el calendari d’implantació aprovat, els tècnics del Consorci de Medi Ambient posen en marxa, per a cada municipi de manera individualitzada, un procediment d’informació amb diverses fases.

Tres mesos abans de la ubicació al municipi dels nous contenidors, els tècnics del Consorci es reuneixen amb els responsables municipals per planificar l’entrada en funcionament del nou model i establir quins seran els usuaris del municipi, així com les categories en les que es classificaran aquests (domèstic, activitats empresarials, equipaments i entitats, serveis, etc) i planificar la campanya de comunicació ciutadana.

Amb els usuaris identificats i establertes les seves àrees d’actuació, es produeixen les targetes d’accés als contenidors per a tota la ciutadania del municipi (en base al padró municipal) i s’adeqüen les àrees de recollida de residus, que compten amb contenidors de paper i cartró, matèria orgànica, envasos lleugers i resta, i amb una ràtio de cada tres àrees també vidre. D’aquesta manera, als nuclis no disseminats s’afegeix un nou contenidor per a la recollida de paper i cartró de 1.000 litres.

A partir d’aquí, els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa conjuntament amb els ajuntaments, organitzen diverses sessions informatives amb els ciutadanes i ciutadanes de cada municipi, per explicar i resoldre qualsevol dubte o consulta que pugui sorgir sobre el funcionament de les targetes i els contenidors. A més, durant un període inicial, un tècnic del Consorci de Medi Ambient es posa a disposició de l’ajuntament per, de manera presencial, informar a qualsevol ciutadà que tingui preguntes sobre la utilització dels nous contenidors o sobre qualsevol tema al voltant del correcte reciclatge.

Finalment, per facilitar la transició al nou sistema, durant els primers dies, els contenidors continuaran oberts, perquè tothom es pugui familiaritzar amb el sistema i comprovar el seu funcionament. Aquesta període de transició s’establirà per cada ajuntament.

Avantatges d’una nova gestió de residus a la Garrotxa

L’establiment d’aquest nou sistema de gestió dels residus (contenidors tancats amb accés a través de targeta) permetrà analitzar l’ús del servei per part dels ciutadans de la comarca, el volum dels residus generats per cada sector i l’índex de reciclatge per cada fracció, permetent sectoritzar i incidir allà on la gestió dels residus no sigui la correcta.

El nou model de recollida ha de permetre assolir els reptes de reciclatge marcats a nivell europeu, que són, entre altres, reciclar el 65% de residus urbans l’any 2035. Però més enllà de la normativa d’obligat compliment, aquest sistema també s’integra a les accions de millora del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic, conscienciant a la població de la necessitat de gestionar els residus de manera responsable i assumint aquesta gestió com una responsabilitat personal envers el planeta.

A més, aquest nou sistema permet la implantació d’unes taxes de gestió de residus més justa, diferenciant a aquells ciutadans i ciutadanes que fan una gestió correcta i responsable dels residus que generen, com pot ser el pagament per generació.