Consell Comarcal de la Garrotxa

Actes institucionals

L’Onze de Setembre ha anat sempre molt vinculat al Consell Comarcal de la Garrotxa. Des de la seva constitució l’any 1988, el Consell va assumir l’organització d’un acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a la Garrotxa, que en aquests moments continua impulsant. I va ser precisament l’11 de setembre de 1989, el dia de la inauguració de l’actual seu del Consell. L’aleshores president de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Jordi Pujol, va inaugurar l’edifici de Can Grau situat, precisament, a l’avinguda Onze de Setembre d’Olot.

Inauguració de Can Grau
Inauguració de Can Grau

El periodista Josep Cuní, l’escriptor Vicenç Villatoro, l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte i el sociòleg Salvador Cardús han estat algunes de les personalitats que han pronunciat la conferència institucional de l’Onze de Setembre a la Garrotxa. A partir de 1992, la ponència va anar precedida de l’ofrena floral al jurisconsult Joan Pere Fontanella, fins que fa dos anys el Consell, juntament amb Òmnium Garrotxa, va decidir canviar el format de la celebració per tal de donar un nou impuls a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a la Garrotxa.

L’any 2011, el Consell Comarcal de la Garrotxa i Òmnium Garrotxa van acordar sumar esforços en l’organització de l’Onze de Setembre i intentar que aquesta celebració es visqués amb més intensitat que mai a tota la comarca. Des d’aquest moment, el Consell obsequia amb una senyera a tots els ajuntaments de la comarca perquè la puguin hissar coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. El dia 11 a les 11 és el nom amb què s’ha donat a conèixer aquesta hissada simultània de la senyera que cada municipi acompanya de diferents activitats culturals.

Entrega de senyeres 2011
Entrega de senyeres 2011

La Baixada de Torxes des del Volcà Montsacopa inicia cada 10 de setembre els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, que continuen l’endemà (11 de setembre) amb la hissada simultània de la senyera als diferents municipis de la comarca i finalitzen amb la conferència institucional que, aquest 2012, ha anat a càrrec del periodista Francesc-Marc Álvaro a la sala el Torín d’Olot.

El Concert de Nadal és l’altre esdeveniment que, des de fa anys, organitza el Consell Comarcal de la Garrotxa. La GiOrquestra, la nova orquestra simfònica de les comarques gironines que dirigeix el garrotxí Marcel Sabaté, va actuar per primera vegada a la Garrotxa en un concert promogut conjuntament pel Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Olot, que va omplir les dues sessions programades el passat 29 de desembre.

GIOrquestra al concert de Nadal 2011
GIOrquestra al concert de Nadal 2012
GIOrquestra al concert de Nadal 2011
GIOrquestra al concert de Nadal 2012