La Diputació de Barcelona, els grups Leader de la Demarcació, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i ADRINOC signen un conveni de col·laboració per enfortir els propers 3 anys les estratègies de desenvolupant rural  a nivell local.

L’actual crisi climàtica, econòmica, sanitària  i el preocupant procés d’abandonament del món rural fan indispensable actuacions decidides i coordinades per aturar i en la mesura del possible revertir, les conseqüències dels canvis que aquestes comporten.

Son clars exemples d’aquests canvis el despoblament que pateixen més del 15 % dels municipis de la província, el sobre envelliment, la pèrdua acumulada de més de 120.000 ha de sòl agrari en els darrers 60 anys i la conseqüent pèrdua de sobirania alimentaria, el relleu generacional i les dificultats en l’emprenedoria rural. Canvis profunds que afecten a la societat i al paisatge rural en tota la seva dimensió.

A la província de Barcelona 100 municipis rurals formen part i es beneficien de les actuacions dels grups Leader i aquesta col·laboració permetrà actuar més intensament i de forma coordinada en el seguiment i caracterització de les zones rurals i les seves necessitats en la lluita contra el despoblament i repte demogràfic, en la promoció de l’entramat socioeconòmic del món rural,  en la millora de la implantació de les TIC i les seves aplicacions al sector agrari, i en el desenvolupament de la transició energètica i la mobilitat sostenible en zones amb baixa densitat demogràfica.

Aquest 2021 la Diputació de Barcelona destinarà ja 118.000 € a impulsar projectes clau per als diferents territoris com son: COL·LABORA x PAISATGE, un projecte coordinat per ADRINOC per posar en valor el patrimoni arquitectònic de la pedra seca, l’ENFOCC, per augmentar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans mitjançant la transició energètica i la gestió forestal sostenible, GUSTUM per posar en valor els productes agroalimentaris locals o l’ODISSEU d’acompanyament als joves emprenedors del món rural, entre molts altres. Projectes que ens permeten avançar en polítiques essencials per garantir la cohesió territorial i la igualtat d’oportunitats dels ciutadans.