Avui, 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa és l’ens públic que vertebra les polítiques i accions centrades en l’eliminació de la violència i el suport a les víctimes. El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposa de diversos serveis que donen resposta a l’objectiu de prevenció, detecció i suport a les dones, que es desenvolupa en clau comarcal.

A més, a la Garrotxa, fa anys es va crear la Taula comarcal d’atenció a les violències masclistes, formada per agents públics i privats que treballen també en la prevenció, detecció i suport a les dones en casos de violència masclista. Aquests agents, a la nostra comarca, són concretament:

Aquesta taula va impulsar el document Pautes d’actuació en situacions de violència masclista a la comarca de la Garrotxa. Aquest document ofereix una atenció integral, enfortint el treball conjunt a nivell comarcal per a la prevenció, l’atenció i el suport a les dones que pateixen aquesta violència.

L’atenció integral i coordinada a nivell comarcal és una de les prioritats del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, així com les tasques de detecció i prevenció de conductes violentes. Durant aquest any 2022 s’han dut a terme les següents atencions en aquestes línies de treball:

A nivell de denúncies, des del passat 1 de gener, s’han produït a la Garrotxa 166 casos relacionats amb la violència masclista, de diverses tipologies, que reben suport i seguiment institucional adaptat a cada cas.

Finalment, destacar també la feina del Consorci d’Acció Social en l’àmbit de la conscienciació, en col·laboració amb els 21 ajuntaments de la comarca, programant activitats culturals, tallers, formacions, punts liles, sessions informatives, etc.. Destaca el projecte comarcal “Retalla les violència, enganxa les cures” dirigit a la ciutadania en general, per conscienciar sobre la violència masclista.

En quant als actes programats a la Garrotxa en motiu del 25N, destaquen la lectura del manifest institucional davant els ajuntaments de la comarca, i altres actes com el concert que es celebrarà avui 25 de novembre, a Can Trona (la Vall d’en Bas) a les 20h; la sessió de cinema amb valors, que es durà a terme el diumenge a Castellfollit de la Roca, a les 19h al Centre Cívic; la concentració i marxa silenciosa que tindrà lloc aquesta tarda Sant Feliu de Pallerols o les diverses activitats (dinàmiques participatives, espectacle multidisciplinari i exposicions) que es celebraran entre avui i el proper 1 de desembre a Les Planes d’Hostoles, entre altres activitats incorporades a les agendes dels respectius municipis de la Garrotxa, que podeu consultar a les seves respectives pàgines web o xarxes socials.