Select Page

La primera setmana de maig es celebra la Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week), una iniciativa que se celebra anualment en diferents països per informar i promoure l’ús del compost,  explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis, a més, a cada edició de l’ICAW es reforça un missatge relacionat amb el compostatge.

Aquest any, la temàtica  de la Setmana Internacional del Compost es basa en el cicle de la matèria orgànica, concretament es centra en el següent cercle: Conrea, menja, COMPOSTA, fertilitza, conrea.

Aquest cicle valoritza els materials orgànics convertint-los en recursos (compost) que són utilitzats com a fertilitzants en el sector agrari, afavorint sòls més sans que produiran aliments, que un cop consumits, poden generar nous residus que es tornen a compostar, de manera que comença  de nou el cicle. El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. A més, el cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.

En motiu d’aquesta Setmana Internacional del Compost, des de la Garrotxa, els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública – SIGMA han col·laborat amb l’Agència de Residus de Catalunya en l’elaboració d’una sèrie de vídeos sobre l’ús del compost. Concretament, han col·laborat explicant el funcionament de la Planta de Compostatge de la Garrotxa i el servei de jardineria d’Olot, que aplica el compost provinent de la planta als jardins de la ciutat.

  • El compostatge a la Garrotxa.

En relació al compostatge a la comarca, destaca que cada ciutadà de la Garrotxa selecciona de mitjana, diàriament, 0,17 quilos de matèria orgànica, xifra que està per sobre els 0,15 quilos de nivell mitjà a Catalunya. Durant el 2020 es van generar unes 3.600 tones de matèria orgànica, que van ser tractades a la planta de compostatge.

La matèria orgànica està formada per restes de la preparació del menjar, restes sobrants de menjar i aliments en mal estat i restes vegetals de mida petita i tipus no llenyós (gespa, fullaraca, rams de flors, etc.). Després de ser dipositat al contenidor marró, el material recollit és traslladat a la planta de compostatge comarcal, en funcionament a Olot des de fa 16 anys, on es realitza el tractament corresponent, que consisteix en la descomposició d’aquest residu controlant les condicions de temperatura, oxigen i humitat. Aquesta planta es caracteritza per la capacitat de tractar tant la matèria orgànica com els fangs procedents de les depuradores públiques.

El resultat d’aquest procés és el compost, amb nombrosos beneficis i aplicacions. La utilització del compost com a adob en l’agricultura té un gran interès, ja que la presència d’aquest producte al sòl en proporcions adequades és fonamental per tal d’assegurar la fertilitat i evitar la desertització. A més el compost té una sèrie de propietats que produeixen uns efectes en el desenvolupament de les plantes molt favorable.

La Planta de Compostatge de la Garrotxa ofereix compost a totes les persones que hi estiguin interessades. Qualsevol ciutadà pot recollir compost de forma totalment gratuïta acudint directament a la planta, que està oberta diàriament de de 9:00h a 13:00h i de 15:00h a 18:00hi els dissabtes de 9:00h a 12:00h.

Així mateix, si alguna entitat o col·lectiu està interessat en visitar la Planta de compostatge de la Garrotxa i conèixer de primera mà el procés de transformació de la matèria orgànica, pot sol·licitar-ho al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa – SIGMA, trucant al 972 27 48 71 o a través del web www.consorcisigma.org.