Ahir dimecres va tenir lloc a Olot, a la sala d’actes de DINAMIG, la jornada “Els sons de la Garrotxa”, emmarcada en la primera Setmana Sense Soroll que organitza el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i que finalitzarà el proper dia 30 d’abril.

Aprofundir en el coneixement de la qualitat acústica de la comarca ha estat l’objectiu de la jornada, que ha obert la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la Sra. Mercè Rius i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona.

Carles López, tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental ha estat l’encarregat d’explicar què és una Zona d’Espacial Protecció de la Qualitat Acústica. A la seva presentació ha detallat que aquests espais han de complir amb unes característiques concretes, com que siguin zones amb un interès natural, social o cultural on es fa necessària la preservació de la seva qualitat acústica. A més, cal que aquests espais siguin accessibles a la ciutadana, entre d’altres característiques. Aquest accés a la ciutadana suposa la necessitat de protegir jurídicament aquestes zones i, entre d’altres mesures, dur a terme un intens treball de sensibilització i educació ambiental.

Tots els ponents han coincidit en els avantatges que suposa la protecció de determinats espais de la contaminació acústica, com és posar en valor el propi paisatge o la millora de la biodiversitat. En aquest sentit, el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xevi Puig ha explicat com el silenci és un valor intrínsec del parc natural i, per no perdre’l, cap afrontar el repte de compatibilitzar el gran nombre de visitants d’aquest espai natural amb els requisits que s’han de complir per declarar el parc com a Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA).

Quins mecanismes desenvolupa la Carta Europea del Turisme Sostenible entre els seus membres per a la millora de la qualitat acústica i quin és el paisatge sonor de la Garrotxa, van ser altres dels temes tractats a la jornada, de la mà de Turina Serra, gerent de Turisme Garrotxa i Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, respectivament.

I no només es va parlar de qualitat acústica, la contaminació lumínica també va ser objecte de debat a la sessió d’ahir. Pere Guerra, expert en astronomia vinculat al Càmping Bassegoda Park, a Albanyà, va explicar com aquest establiment i el propi municipi de l’Alt Empordà, ubicat a l’Alta Garrotxa, estan treballant per aconseguir que la observació del cel i la baixa contaminació lumínica siguin models a seguir per a altres territoris.

El Càmping Bassegoda disposa del distintiu Starlight, que acredita disposar d’una excel·lent qualitat del cel i ser un exemple de protecció i conservació,

Com a cloenda a la jornada es va obrir un debat sobre els temes plantejats que va comptar amb la participació dels assistents, que es van mostrar molt interessats en com aconseguir millorar els nivells de qualitat tant lumínica com acústica en els seus àmbits d’actuació.

 

Enllaç a la 1a Setmana Sense Soroll a Catalunya:

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/contaminacio_acustica/setmana-sense-soroll/