OLYMPUS DIGITAL CAMERAEl Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Girona incorpora des d’aquest dimecres 3 de desembre una nova unitat mòbil de teleassistència domiciliària que donarà servei als usuaris de la Garrotxa. Està integrada per un professional sociosanitari que es desplaçarà per tota la comarca per gestionar qualsevol necessitat d’atenció sanitària, d’emergència social o també per resoldre petites incidències tècniques i accidents domèstics a les llars de la gent gran.

La unitat donarà cobertura als 1.704 usuaris de la Garrotxa i també arribarà fins al Pla de l’Estany. El nou servei és operatiu els 365 dies de l’any, de dilluns a divendres de 8 a 20 h, i els dissabtes i diumenges de 10 a 20 h. D’aquesta manera, complementa els serveis que ja presta el Centre d’Atenció, amb el desplaçament al domicili d’aquelles persones que ho necessiten.

 

Dones de més de 80 anys, que viuen soles

El perfil de l’usuari del servei a la Garrotxa i el Pla de l’Estany és d’una dona de més de 80 anys, que viu sola i que té una autonomia mitjana. De fet, 6 de cada 10 usuaris viuen sols a les seves llars. La Diputació de Girona actualment atén prop de 6.000 persones de les poblacions gironines. Pel que fa a la Garrotxa i el Pla de l’Estany, s’han gestionat ja des del centre d’atenció, en el que portem d’any, un total de 48.600 trucades; s’han realitzat 2.270 visites domiciliàries i 1.150 emergències.

 

Quatre unitats mòbils a la demarcació

Aquesta és la quarta unitat mòbil del Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Girona posa en marxa a la demarcació de Girona. Durant el 2013, van entrar en servei les unitats mòbils de l’Alt Empordà i del Gironès – la Selva, que consten de dos cotxes, i aquest estiu ha entrat en servei una altra  unitat al  Baix Empordà. Totes quatre unitats funcionen amb un sistema d’intervenció dinàmica, és a dir, poden donar resposta a les urgències generades a qualsevol població de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany i la Garrotxa.

Les funcions principals de les unitats mòbils són atendre les emergències sanitàries i socials dels usuaris en aquelles situacions en què no cal la intervenció dels serveis públics d’urgències (ambulància, policia, bombers…), tot i que també hi poden donar suport. Així mateix, s’encarreguen de fer seguiments domiciliaris d’aquelles persones que tenen necessitats derivades de problemes de salut o situacions de solitud, per vetllar pel seu benestar. El servei també dóna suport als usuaris que el necessitin i actua davant de situacions extraordinàries, com poden ser incendis, esfondraments o problemes pels efectes meteorològics adversos.